Intervju: Jesper Stålheim

Vi har pratat med Jesper Stålheim som nyligen tog en imponerande femteplats på Laser-VM. Vi är nyfikna på VM såklart, men även hur han ser på framtiden.


Du har seglat 49er senaste året. Har det hjälpt dig i utvecklingen?

- Ja, det tycker jag absolut. Man fokuserar på lite annorlunda grejer som 49er rorsman. Det ända man fokuserar på är egentligen att försöka segla rätt väg. Så det har utvecklat min taktik och strategi vilket jag tog med mig in på Laser-VM.

- Det är inte alltid lätt att motivera sig att gå ut och träna i lasern när man har seglat den så länge som jag har gjort. Då är det mycket lättare att köra ett pass i en ny båt. Dessutom, om man kollar på alla de bästa seglarna i alla klasser, så kör de ganska mycket olika typer av segling.

Berätta lite om Laser-VM, vad hade du för för förväntningar inför?

- Jag tränade några dagar i Tyskland innan, och då gick det rätt bra. Då tänkte jag att, om jag gör det bra så kan jag nog bli topp tio och jag hade varit nöjd med topp 15. Sen blev det ju en femteplats så det var jag väldigt nöjd med.

- Jag startade bra och seglade rätt och snabbt på kryssen, sedan hade jag lite problem med länsarna. Första dagen fick jag en gulflagg och efter det blev jag lite för passiv på länsarna resten av veckan. Sen har vi nytt segel och ny mast på Lasern som jag inte har seglat med så mycket. Så missade lite med trimmet ibland och fick inte riktigt kontakten med akterliket som jag ville ha. Länstekniken är också lite av en färskvara och med tanke på att jag inte hade seglat så mycket Laser inför så hade jag lite att ta igen.

 

Vad har du för planer i vinter och nästa säsong?

- Det blir nog både Laser och 49er. Jag planerar att köra EM, VM och Hyerés i Laser och köra träning på hemmaplan med 49ern och försöka köra Palma, EM och Kieler Woche i 49ern. Men ingenting är spikat ännu.

Kommer du att satsa på OS 2020?

- Ja, där ska jag vara med. Det är tanken. Sen får vi se om jag är tillräckligt bra. Mest troligt är att jag seglar Laser.

Top