Intervju: Calle Leuckfeld

Calle Leuckfeld går andra året på Motala Seglargymnasium där han har seglat 29er med rorsmannen Linus Lindquist i ungefär ett år. De har på mycket kort tid blivit en av Sveriges snabbaste 29er-besättningar och lyckades ta en silvermedalj på Junior-SM i somras. Men det finns en speciell historia bakom Calles väg hit som gör hans prestationer ännu mer imponerande.


 

Profil: Calle Leuckfeld, 18 år


När Calle bara var 4 månader gammal fick hans mamma reda på att Calle hade Cystisk Fibros, en kronisk lungsjukdom. Läkarna sa att sjukdomen för eller senare skulle kräva en lungtransplantation, men de fick tidigt veta att det fanns sätt att minska symtomen: Ju mer Calle motionerar, ju bättre mår hans lungor. Det innebär att han har tränat fys i princip varje dag sedan han var fyra månader gammal.

”Mina föräldrar har aldrig gjort en så stor grej av det, vilket jag uppskattar väldigt mycket. Dom har sagt ”du ska kunna göra vad alla andra gör”. Jag har fått göra allt möjligt; fotboll, tennis, slalom och segling. All den fysiska aktiviteten har gjort att jag har mått såpass bra trots min sjukdom. Alla läkare är jättenöjda och tycker det är jättekul att jag är här i Motala. Dom blir alltid förvånade över hur bra jag mår.”

Cystisk Fibros innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än normalt. Detta leder till att slemmet stannar kvar i lungorna i stället för att transporteras ut och man får hosta, svårt att andas och upprepade infektioner i luftvägarna.

”När jag var liten var läkarna seriösa och ville att jag skulle ta det på stort allvar. Dom märkte nog att mamma inte gjorde det till en stor grej och blev nog därför lite oroliga. Men nu när dom ser hur bra det har gått är dom nöjda och glada.”

Han måste sköta sin kost varje dag. Han gör en inhalation av en saltlösning varje dag, och äter enzymkapslar eftersom bukspottskörteln inte kan ta upp tillräckligt med näring ur maten.

”Jag skulle säga att det tar 45-60 minuter per dag att ta hand om min sjukdom. Vad det gäller kosten är det bara att äta väldigt mycket av rätt saker. Jag får inte äta mycket socker, men jag har aldrig gillat socker ändå. Det har gått bra och jag har haft bra stöd i mamma och pappa. Pappa har nästan tvingat ner mat i halsen på mig.”

Men Calle ser snarare sin sjukdom som en styrka än en ursäkt

”Jag har aldrig tänkt så mycket på min sjukdom när jag har idrottat. Om jag är långsammare än någon på att springa 500m, då är det för att jag inte har tränat tillräckligt. Dom säger att det ska vara svårt att gå upp i vikt, men bara man ger sig fan på att äta och träna så är det möjligt. Jag känner inte att sjukdomen hindrar mig från något, vissa saker blir bara lite svårare.”

Att börja på Motala Seglargymnasium innebar att du behövde flytta hemifrån redan som 15-åring. Hur har det gått?

”Det är inte så många som flyttar hemifrån när de är 15 år, än mindre folk med kronisk lungsjukdom. Mamma var jätteorolig, pappa tog det ganska lugnt och litade på att jag skulle sköta det bra. Mammas främsta oro var att jag skulle sluta att sköta mig lika bra när jag inte skulle ha någon som pushar mig, som hon brukade göra. Hon ville att jag skulle bo inneboende i början, så att det var någon som hade lite koll på mig. Därför var jag inneboende första terminen i Motala. Nu bor jag i en egen lägenhet vilket är jätteskönt eftersom jag känner att jag klarar att leva självständigt.”

Vad har du för mål med din segling, både lång och kortsiktigt?

"På kort sikt är det att lära mig så mycket jag kan här på gymnasiet och se var det leder mig i framtiden. På lite längre sikt är det att göra en OS-satsning och i slutändan hamna i ett America’s Cup team. Jag har Julius Hallström som förebild, och även som kompis och mentor. Riktigt skön kille som är väldigt ödmjuk trots allt han har uppnått. Jag försöker sträva efter att bli lika bra eller bättre än honom."

Fr. vänster: Calle Leuckfeld, Linus Lindquist.

Följ Calle och Linus 29er-satsning här.

Top