Intervju: Albin Boman

Albin Boman (till höger i bild) seglar 49er med Hannes Westberg och de två kom nyligen med i Swe Sailing Team som den yngsta 49er-besättningen. Vi fick en pratstund med Albin som precis kommit hem till Göteborg från träningsläger Portugal.


Vad är era mål inställda på över de närmaste 5-10 åren?

- Vi har pratat mycket om det… Ett mål som vi verkligen hade definierat var att komma med i landslaget. Och nu är vi är med så känns det som att det går enligt planen! Sedan har vi sagt att OS 2020 är möjligt men inte nödvändigt. Först och främst måste vi fixa nationsplatsen, vilket jag tror att vi kommer fixa.

- Sedan känner vi att vi kan komma upp på samma nivå som de andra svenska besättningarna men vi kommer ha mindre erfarenhet och då är det upp till SOK att bestämma om de ska satsa på de nya killarna eller gå på erfarenhet. Men egentligen är siktet inställt längre fram. På OS 2024. Vi har insett att om vi ska göra det riktigt bra så är det vad som krävs.

 

Vad känner ni just nu är det saknas mot de bästa?

- Det är nog framförallt båthantering i hårdvind. Det står överst på listan just nu i alla fall. Fart har vi, även i hårdvind. Men problemet är att vi strular till det. Vi har inte samma erfarenhet som de bästa helt enkelt. Sedan såklart det materiella. Att kunna ge oss själva möjligheten att alltid vara på topp. Ekonomin har inte riktigt tillåtit det hittills.

 

Seglar ni heltid eller pluggar/jobbar ni vid sidan om?

- Både jag och Hannes pluggar heltid på Chalmers. Men det blir deltid kan man säga eftersom huvudfokus ligger på seglingen. Hannes läser ekonomi- och produktionsteknik och jag läser maskinteknik.

Vilka är era största rivaler?

- Just nu är det alla andra européer. Vi tre svenska båtar jobbar ju fortfarande som ett team för att kunna ta nationsplatsen. Efter det kommer vi ju såklart bli rivaler men jag hoppas att vi fortfarande kan vara bra träningspartners.

Vad är den största utmaningen med satsningen?

- Att orka hänga i, att inte gå sönder och att hela tiden ta sig upp från motgångar. Jag skadade ryggen i somras och det är jäkligt tungt när man inte kan träna som vanligt. Då måste man fortsätta och se målet.

Tidigare i våra intervjuer med Jesper Stålheim och Carl P Sylvan har de pratat om vikten av att segla olika båtar. Hur ser ni på det?

- Jag och Hannes är väldigt olika när det kommer till det. Jag seglar väldigt gärna allt möjligt. Min pappa har alltid seglat större båtar som t.ex Express. Så jag tycker det är jättekul. I viss mån, det kan bli lite långtråkigt på Gotland Runt men jag har varit med på Marstrand Big Boat Race och det är jäkligt ball. Jag försöker även vindsurfa och segla andra jollar. Hannes är lite mer att: ”Nu kör vi 49er och då fokuserar vi på det.”

- Men jag tror verkligen att man tar med sig lärdomar ifrån andra båtar. Jag pratade faktiskt med Jesper om det häromdagen. Jag minns när jag seglade Laser och fick testa 49er första gången. Sedan när jag kom tillbaka till Lasern och märkte att jag kunde segla mycket snabbare om jag jobbade mer aktivt med skotet som i 49ern. Det var rätt häftigt faktiskt.

Top