Inte bara segling under Lysekil Women’s Match

Artistuppträdanden, seminarier, prova-på-segling och mycket annat...


Högklassig matchracingsegling på Kyrkeviksbukten vid Släggö är inte den enda underhållningen du kan njuta av under Lysekil Women’s Match, som startar med träningsseglingar på måndag i nästa vecka. Med centrum i området runt Havsbadsparken erbjuds också en hel del aktiviteter på land. Sprakande artistuppträdanden, intressanta seminarier, prova-på-segling, klättring, paddling, dykning, fiske och ammunitionsröjning är bara några exempel ur den digra tablån:

– Allt som händer runt omkring själva seglingstävlingen växer för varje år. Redan när vi startade Lysekils Women’s Match 2004 ville vi att evenemanget skulle vara en folkfest, och det har verkligen uppfyllts, tycker projektledaren Anna Holmdahl White.

– Speciellt glädjande är det att programmet är så brett, med något för alla åldrar, hela familjer och många olika intressen, tillägger hon.

Att sitta på Släggös naturliga läktare, och följa damernas internationella matchracingelit i spännande drabbningar på Kyrkeviksbuktens vatten, är förstås höjdpunkten med Lysekil Women’s Match. Tävlingsdagarna tisdag till lördag efter klockan 15.00 välkomnas dessutom allmänheten till VIP-tältet, där det serveras en somrig seglartallrik med ett glas vin eller annat gott att dricka för 175 kronor. Men när västkustens seglingsmetropol bjuder till folkfest händer en hel del annat också. I hela evenemangsområdet runt Havsbadsparken är det full fart från morgon till kväll.

Träning & invigning

Alltihop drar igång redan måndagen den 3 augusti. Då kan du kolla in matchracingstjärnorna när de får ett par timmars träningstid i de avancerade tävlingsredskapen DS 37. Kom sedan till den högtidliga invigningen på scenen i Havsbadsparken, där du bjuds på både musikunderhållning och presentation och intervjuer av alla skepparna. Direkt efter invigningen blir det säsongsavslutning för sommarens följetong Måndagsklubben, med coverbandet Nyfiken Gul, en fest som fortsätter inne på Havsbadet med Sailor’s Night Club till långt frampå småtimmarna.

Företagare får sitt

Det välbesökta Företagsseminariet som Fouriertransform och Företagarna de senaste åren bjudit in till under Lysekil Women’s Match, utökas i år till ett gediget tvådagarsprogram med Position Väst, Almi, Västra Götalandsregionen, Lysekils Kommun och Turistrådet Västsverige som partners. Tisdagens tema är Blue Growth. Då får vi bland annat veta mer om hur de svenska maritima näringarna, genom förnybar energi och hållbar utvinning av havets resurser, bidrar till lösningar på globala samhällsutmaningar. Kvinnligt entreprenörskap diskuteras under onsdagen, då vi får höra kända och mindre kända entreprenörer som gjort det många vill och förverkligat sina drömmar. Tidigare år har seminariet varit mycket välbesökt, som ett perfekt tillfälle att bli inspirerad, lära mer och knyta nya kontakter.

I en tävling som Almi Väst anordnar får kvinnliga entreprenörer dessutom chansen att pitcha sina idéer inom två kategorier. Dels allmänna idéer och dels idéer inom besöksnäringen, i samarbete med Turistrådet Västsverige.

Molly, Kalle och Loreen

Preem firar 40-årsjubileet för Preemraff i Lysekil med att bjuda på inte mindre än tre gratiskonserter med populära artister på scenen i Havsbadsparken. Först ut är på onsdagskvällen Molly Sandén, som medverkat i såväl Diggilooturnén som Så ska det låta och Melodifestivalen. Molly följs på torsdagskvällen av Kalle Moraeus, som inte bara haft ett eget TV-program i flera år, utan också vunnit både SM i luftgitarr och Körslaget. Fredagskvällen förgylls slutligen av Eurovisionsschlager-vinnaren Loreen, som gissningsvis kommer att göra publiken vid Havsbadsparkens scen helt euforisk. Även dessa konsertkvällar fortsätter festligheterna till framåt nattkröken inne på Havsbadets Sailor’s Night Club.

Prova-på-segling

Har du alltid drömt om att segla själv, men inte riktigt gjort slag i saken? Ta då chansen och kom till Lysekils Segelsällskap Gullmars jollebrygga, där klubbens egna kunniga instruktörer hjälper dig tillrätta. Här finns lämpliga provseglingsbåtar för både stora och små; enda kravet är att du ska kunna simma. Välj bland flermansbåtarna C55 och CB66, en traditionell Optimistjolle eller kanske fartiga tvåmansjollen RS Feva. Eller så passar du bara på att hänga med kompisarna i den mysiga soffhörnan med saccosäckar.

Allt möjligt annat

Bland sponsortälten i Havsbadsparken tar huvudsponsorn Preem täten med roliga tävlingar och andra aktiviteter i sitt tält. Passa också på att fynda snygga kläder eller skor från Musto och Sebago, eller följ med barnen till populära Havets Hus. Där finns en fin lekplats för de små och andra aktiviteter.

Några av de mest spännande västsvenska utomhusupplevelserna samlas på Outdoor Arena. Stor eller liten? Barn eller vuxen? Det spelar ingen roll. På Outdoor Arena provar du på alltifrån klättring och kajakpaddling till dykning och fiske. På torsdagen kommer en lotsbåt på 16,5 meters längd in och lägger sig vid tävlingsbryggan mellan klockan 11 och 15. Försvarsmakten visar vedettbåten HMS Jägaren och erbjuder alla att gå ombord onsdag, torsdag och fredag klockan 15 till 18 och lördag 13 till 16. Dessutom visas dagligen klockan 14 till 15 på land en robot som används vid röjning av ammunition.

Prisutdelningen avslutar

Lördagen den 8 augusti direkt efter seglingarna avslutas hela evenemanget med prisutdelning för Lysekil Women’s Match på scenen i Havsbadsparken, innan det är dags för Partypatrullen att dra igång inne på Havsbadet.

Top