Inshore innan Offshore

I sommar inleds KSSS klassiska kappsegling runt Gotland, dvs. ÅF Offshore Race, söndag 30 juni. Och precis som i fjol går starten på Stockholm Ström.

Men dagen innan avgörs årets stora nyhet som är ett ”sprintrace” från Strömmen ut till Sandhamn. Passande nog heter den tävlingen ÅF Inshore Race.

Den stora nyheten för 2013 är alltså en kappsegling för de som av olika anledningar inte vill eller kan segla runt Gotland, utan nöjer sig med att kappsegla från Strömmen till Sandhamn. Den tävlingen startar lördag 29 juni på förmiddagen och båtar går i mål senare samma dag ute vid Sandhamn.

ÅF Inshore Race får enklare mät- och säkerhetsregler, och en sträckning som inte når ut på öppet hav. Tanken är att locka en stor mängd seglare där samtliga tävlar under SRS mätregel och/eller entypsklass.

De riktigt stora seglingsentusiasterna är kanske med på lördagens sprintrace och vänder sedan tillbaka in mot Stockholm för söndagens race runt Gotland. Men de allra flesta lär bli kvar i Sandhamn.

De dryga 200 båtar som ska segla ÅF Offshore Race startar alla på söndagen. Årets nyhet i huvudtävlingen är att banan går motsols runt Gotland vilket den inte gjort på många år. Tävlingsledningen vill helt enkelt ge deltagarna en ny utmaning och lite variation.

Inne i centrala Stockholm kommer eventområdet precis som 2012 att byggas upp på Södra Blasieholmshamnen, Skeppsholmen och Kastellholmen. Området runt scenen på Skeppsholmen byggs ut och blir större. Det blir en ny restaurang mot vattnet och seglarna får ett eget område efter kajen bort mot Af Chapman med egen café- och barservering samt egna duschar och toaletter.

Top