Initiativet TJEJER PÅ HAVET

Nedan följer information från arrangören bakom initiativet "Tjejer på havet", läs mer nedan och kolla in videon de delar.

TJEJER PÅ HAVET 


“Min fru höll på att bli galen”, sa en man till mig på vårt boksläpp i lördags. 

“När vi seglade i Karibien pratade många bara om ankring och segling med mig, och inte med min fru”, fortsatte mannen. “Det förstörde mycket av seglingen för min fru, att hennes del i projektet blev minimerat.”

Thomas och jag är väldigt olika, troligtvis är det för att Thomas pushat så mycket för vårt seglings-projekt till Karibien, att det överhuvudtaget blev av.

Det kunde ha varit Thomas projekt, men det var det inte.

Det var vårt gemensamma projekt, och hela familjens projekt.

Javisst, det är Thomas som har fixat det mesta på båten, och det är han som av många får beröm för det. Det arbete jag har lagt ner på projektet syns inte lika mycket.

Och det är helt OK, för både Thomas och jag vet, att vi äger det här projektet tillsammans. Så tråkigt det hade varit, om jag bara hade hängt med, och inte haft en aning om vad som hände eller vad jag kunde förvänta mig. I så fall hade många av de ibland lite otäcka situationer vi hamnade i kanske inte slutat så bra som de gjorde?

För att det ska fungera, måste mannen våga släppa till viss del på ansvaret, men kvinnan måste också våga ta sig an ett ansvar. På Anna Lisa är det tex jag som har koll på vädret, men det är också jag som styr när vi går in eller ut ur hamnar. Thomas är rätt glad för det, för han vet att jag kan plocka upp honom igen, om han skulle ramla överbord.

Efter många av våra föredrag kommer det fram tjejer till mig och frågor olika saker, på tu man hand, trots att vi precis har haft en frågestund efter föredraget. Och det är helt OK, för det finns ett stort behov för det. Många tjejer känner, att det är mannens projekt och att de bara följer med - trots att de egentligen vill vara engagerade.

Vi kan inte enbart skylla detta på våra män. De är ju bara engagerade. Men vi tjejer kan få mycket roligare segling, om vi engagerar oss lite mer.

Men hur ska man göra det?

“Tjejer på havet” är ett seminarium för endast tjejer om frågorna som inte ställs annars.

Vi ska överhuvudtaget inte prata om männen, men om vilken roll vi själva vill ha ombord. 

För många tjejer är båtliv och segling mannens dröm och en hel del tjejer känner bara att de åker med. Är det så för dig med? Vill du ändra på det?

Följ inte med som passagerare på din egen båt

  • Släpp oron – ta kontroll
  • Träffa fler tjejer i din egen situation
  • Få ett nätverk
  • Ställ frågorna som du inte gör annars

Vi träffas i Skanör d 14 oktober där jag har ett upplägg om detta. Du kan läsa mer och anmäla dig till arrangemanget här. 

Många hälsningar,
Margareta

Top