ILCA-segling på nästa års VM-vatten

Nästa års ISAF-VM för de olympiska klasserna kommer seglas i Den Haag Holland och det är även första gången seglarna har chans att säkra en nationsplats till OS i Paris 2024. 

Sen i början på augusti har varje OS klass fått två veckors träning på nästa års VM vatten. Än så länge har förhållandena varit något annorlunda än på platser som tidigare mästerskap seglats. Den Haag ligger i sydöstra delen av Holland och är den tredje största staden i landet. 

Den stora snackisen bland OS klasserna har hittills varit strömmen. Den är stark och har stor påverkan på båthantering och bedömning av laylines och drift innan start. Även startfartygen har under sommaren haft svårt att ankra utan att driva iväg. 

Som avslutning på träningsperioderna har en regatta arrangerats och för ILCA gänget blev det en tråkig sådan. Både vinden och strömmen var för stark vilket gjorde det omöjligt för arrangörerna att få fast märkena i de stora vågorna. När racingen blev inställd på dag ett var det däremot många seglare som åkte ute och tränade i de extrema förhållandena. I videon nedan får vi en liten kort insikt i hur det såg ut och vad vi kan se fram emot inför nästa år. 

Den kommande veckan är det 49er/FX som är på plats i Den Haag och trots att prognosen har varit lätt fram tills nu ser vinden ut att öka kommande dagar och vi får hålla tummarna att deras regatta går att genomföra. 

Top