Idag drar VM i RC44 igång på Marstrand

PM från VM i RC44 på Marstrand


VM i RC44 avgörs på Marstrand 13 – 17 augusti

– svenska Artemis Racing deltar med två båtar, varav en ungdomsbåt

För fjärde året i rad återkommer de snabbseglande och spektakulära RC44-båtarna till Marstrand på den svenska västkusten, för den fjärde av fem deltävlingar i RC44 Championship Tour 2014. I år har evenemanget dessutom VM-status, med två båtar från svenska Artemis Racing på startlinjen. Landslagsstjärnan Max Salminen från arrangörsklubben Göteborgs Kungliga SS, seglar med den båt som erbjuder ambitiösa yngre seglare en plats ombord:

– Det är mycket motiverande att få vara med i ett lag med så många duktiga seglare som besättningsmedlemmar, tycker Salminen, som i par med Fredrik Lööf tog OS-guld i Starbåt 2012.

Ett dussin besättningar från Ryssland, Monaco, Polen, Italien, Storbritannien och Sverige samlas nu i veckan på Marstrand för att göra upp om VM-titeln i RC44. Tävlingarna inleds i morgon onsdag med matchracing i en round robin där alla möter alla, och fortsätter sedan med fleetracing under resten av veckan. På söndag ska de nya världsmästarna koras, och bland dem som slåss om titeln finns svenska Artemis Racings speciella ungdomsbåt. I den ges möjligheten för unga, lovande och ambitiösa svenska seglare att få segla med några av världens mest välmeriterade toppnamn. Flerfaldige världsmästaren och OS-guldmedaljören Nathan Outteridge från Australien, ett superproffs som agerar taktiker åt amatörskepparen Gustaf Lidvall, är ett exempel. Klassreglerna i RC44 kräver nämligen att minst hälften av besättningsmedlemmarna, liksom skepparen, har amatörstatus:

– Jag seglade Laser när jag var yngre, men nu blir det mest familjesegling, säger Lidvall.

I Artemis Racings ungdomsbåt seglar inte bara Max Salminen, utan också 49er-seglarna Gustav Pettersson och Marcus Anjemark från Kungliga Svenska Segelsällskapet. De har seglat tillsammans i fyra år, varav ett drygt år i OS-klassen 49er:

– Det är riktigt kul att få vara med här, så när vi blev tillfrågade tackade vi förstås inte nej, skrattar Gustav Pettersson, bördig från Karlshamn och med fem SM-titlar i olika seglingsklasser.

I ungdomsbåtens besättning ingår även Andreas Axelsson, uppvuxen på Tjörn och därmed kanske den som har bäst koll på Marstrandsfjorden. Axelsson seglade tidigare OS-klasserna Laser och Finnjolle, innan han fick chansen att vara med på de snabba AC45-katamaranerna i Red Bull Youth America’s Cup 2013, för Artemis Racing.

Max Salminen seglar numera för Göteborgs Kungliga SS i enmansklassen Finnjolle, där han slutade på elfte plats och precis missade medaljfinalen i för-OS, som avslutades i Rio de Janeiro i fredags. Nästa stora tävling är OS-klassernas VM i Santander i september, och inhoppet i RC44 är ett välkommet avbrott i den inrutade OS-satsningen. Just avsteget från rutinerna är också något som Artemis Racings ägare Torbjörn Törnqvist från KSSS uppskattar:

– RC44 är en fantastisk klass för seglarna att komma och jobba tillsammans i en rolig och utmanande miljö. Alla gillar att vara med här, det är ett trevligt avbrott från de dagliga rutinerna, kommenterar han.

Törnqvist styr själv den andra Artemis-båten, med britten Iain Percy vid sin sida som taktiker. Percy har flera internationella mästerskapsmedaljer och ett par OS-guld, och arbetar nu med Artemis Racings America’s Cup-satsning. Ende svensk på den båten är Anders Ekström, från Kullavik men Årebo sedan något år, som var Fredrik Lööfs partner i Starbåten när besättningen tog OS-brons 2008:

– De senaste åren har jag nästan inte seglat alls, så jag har faktiskt återfått min amatörstatus, säger Ekström, som tycker det ska bli riktigt kul att kappsegla igen.

Deltagande lag i VM i RC44 på Marstrand 13 – 17 augusti, den fjärde deltävlingen av fem i RC44 Championship Tour 2014 (lagnamn, rorsman/taktiker):

* Artemis Racing (SWE), Torbjörn Törnqvist (SWE)/Iain Percy (GBR)

* Artemis Racing Youth (SWE), Gustaf Lidvall (SWE)/Nathan Outteridge (AUS)

* Bombarda Racing (ITA), Andrea Pozzi (ITA)/Francesco de Angelis (ITA)

* Bronenosec Sailing Team (RUS), Vladimir Liubomirov (RUS)/Michele Ivaldi (ITA)

* Charisma (MON), Nico Poons (NED)/Tom Slingsby (AUS)

* Gazprom Youth Sailing Challenge (RUS), Kirill Podolsky (RUS)/Igor Lisovenko (RUS)

* Katusha (RUS), Vladimir Sokolov (RUS) & Robert Filimonov (RUS)/Andy Horton (USA)

* MAG Racing (POL), Krzysztof Krempec (POL) & Artur Kasner (POL)/Karol Jablonski (POL)

* Peninsula Petroleum Sailing Team (GBR), John Bassadone (GBR)/Vasco Vascotto (ITA)

* Synergy Russian Sailing Team (RUS), Valentin Zavadnikov (RUS) & Leonid Lebedev (RUS)/Ed Baird (USA)

* Team Aqua (GBR), Chris Bake (GBR)/Cameron Appleton (NZL)

* Team Nika (RUS), Vladimir Prosikhin (RUS)/Terry Hutchinson (USA)

Matchracing-ställning i RC44 Championship Tour 2014, inför VM på Marstrand (lagnamn, nationalitet, poäng):

1. Team Aqua, GBR, 15

2. Synergy Russian Sailing Team, RUS, 14

3. Aleph Racing, FRA, 13

4. Team Nika, RUS, 10

5. Peninsula Petroleum Sailing Team, GBR, 9

6. Katusha, RUS, 8

7. Bronenosec Sailing Team, RUS, 7

8. Gazprom Youth Sailing Challenge, RUS, 5

9. MAG Racing, POL, 2

10. Charisma, MON, 2

11. Bombarda Racing, ITA, 2

12. Artemis Racing, SWE, 1

Fleetracing-ställning i RC44 Championship Tour 2014, inför VM på Marstrand (lagnamn, nationalitet, poäng):

1. Peninsula Petroleum Sailing Team, GBR, 3

2. Team Aqua, GBR, 3

3. Synergy Russian Sailing Team, RUS, 5

4. Bronenosec Sailing Team, RUS, 8

5. Artemis Racing, SWE, 10

6. Team Nika, RUS, 12

7. Charisma, MON, 12

8. Bombarda Racing, ITA, 12

9. Aleph Racing, FRA, 13

10. Gazprom Youth Sailing Challenge, RUS, 13

11. Katusha, RUS, 17

12. MAG Racing, POL, 22

Femfaldige America’s Cup-segraren Russell Coutts skapade 2005, i nära samarbete med båtdesignern Andrej Justin, den nya entypsklassen RC44. Båttypen är helt byggd i kolfiberkomposit, ultralätt och mycket prestandaorienterad. Samtidigt är klassreglerna strikt kontrollerade, för att seglarnas skicklighet ska vara mer avgörande än båt och segel.

I RC44 seglas både matchracing och fleetracing. Hittills har RC44 Championship Tour besökt såväl Europa och USA som Mellanöstern. 2014 års tour består av tävlingar i Virgin Gorda (Brittiska Jungfruöarna), Cascais (Portugal), Sotogrande (Spanien), Marstrand (Sverige) och Muscat (Oman). RC44-klassen är unik genom att minst hälften av besättningsmedlemmarna måste vara amatörer, vid fleetracing även skepparen.

Beluga och Pelle P är partners till RC44.

Top