IAIN PERCY: “MÅ BÄSTA LAGET VINNA” (video)

America’s Cup är ett prestigefullt idrottsevenemang och bland seglarna som nu siktar på att lyfta bucklan är tävlingsnivån extremt hög. Artemis Racings Team Manager Iain Percy är inget undantag men han tycker att sportmannaskap bör fortsätta stå i centrum i den anrika tävlingen. Här följer ett pressmeddelande från laget. Missa inte heller klippet längst ner.

Sedan premiärregattan för 166 år sedan har America’s Cup blivit en helig gral för seglare världen över. Genom de 34 upplagor som avgjorts hittills har tävlingsinstinkten och drivet hos deltagarna gjort den till den kanske mest eftertraktade bucklan i världen.

Men tävlingsnivån och konkurrensen har inte alltid tagit fram det bästa ur de lag som deltagit och juridiska dispyter har stundtals blivit en given del av sporten.

– America’s Cup har alltid varit en fantastisk tävling, otroligt teknisk och historisk, säger Iain Percy. Men genom åren har bilden av tävlingen också svärtats ner av strider i rättssalar och en stenhård rivalitet som slutat i bråk mellan lag. Man har inte alltid visat prov på den sportsmannaanda som seglarna personligen har.

Endast fyra nationer har hittills vunnit bucklan och Iain Percy är fast besluten om att lägga till Sverige på den listan genom att föra det svenska laget till en seger i finalen mot Oracle Team USA.

– Inom Artemis Racing delar vi den starka segertörsten men vi tror att vi kan vinna och ändå göra det på ett sätt där vi kommer överens med konkurrenterna. Medan vi verkligen vill besegra alla de andra lagen vill vi också ha rättvisa seglingar där det bästa laget vinner.

Den 35:e upplagan av America’s Cup startar på fredagen den 26 maj med att svenska Artemis Racing seglar mot Softbank Team Japan och Land Rover BAR under den första tävlingsdagen.

Hela tävlingsschemat hittar du på www.americascup.com.



Top