I VÄNTAN PÅ SOMMAREN NJUTER VI AV BILDER PÅ SEGLAREN EVERT TAUBE – HÅLL BABORD, HÅLL STYRBORD, NU ÄR DET VÅR!

Ovan: Javisst är det folkbåten Carmencita af Sjösala och nationalskalden en morgon 1942. Foto Oscar Norberg

Om du känner till de andra båtarna som nämns i texten, och om de fortfarande seglar, så berätta gänra i kommentarsfältet på Facebook!

Föregående bild är sannolikt från folkbåtarnas seglingar vid Sandhamnsregattan 1942. Båtarna bakom Carmencita är F-S27 Gunga Din, F-S51 Kryss, F-S23 Lob, F-S40 Primus, oidentifierad båt, F-S6 Steno, F-S57 Kravatt och F-S50 Trio.

Carmencita av Sjösala.

Beträffande F-S59 Carmencita kan nämnas att Taube bara seglade båten i 1942 års Sandhamnsregatta; till följande år hade han en ny folkbåt med samma namn men med segelnummer S74.

Evert Taube var klubbmästare i Folkbåtsförbundet. Han blev medlem av KSSS redan1922 och seglade bland annat också stare.

Bilden på den roende Evert Taube tros vara från 1932 då KSSS företog en långfärdssegling genom Södermanlands och Östergötlands skärgårdar till Arkösund. Med på färden var Evert Taube, som enligt egen utsago i den dikt han efteråt skaldade seglade starbåten 862 Why Not. I slutet av 1930-talet ägde Taube ytterligare en starbåt Carmencita, nr 1113.

Evert Taube Arkösund 1933.

Bilderna av Evert Taube som gast iförd islandströja är från 1942. Båten okänd.

Evert Taube i islandströja. Foto Osar Norberg

Fotografiet där Taube spelar luta är taget under Sandhamnsregattan 1943. Han underhåller med sång ombord på Sten Westerbergs R10 Westa II. Båten var konstruerad av Gustaf Estlander, hade 10-S6 i seglet och var byggd 1930.

Westa II Sandhamnsregattan. Foto Corneby

Bilden på herrarna i sittbrunnen på Carl Mathiessens R15 Mariska är från seglingarna om Guldpokalen utanför Hankö i Norge 1933. De stolta seglarna är segrarna från båten ”KSSS 1933”, från vänster Lennart Ekdahl, Evert Taube, Sven Salén (rorsman ), Tore Holm och Hjalmar Stenberg.

Mariska byggdes hos William Fife & Son, Fairlie (UK) år 1908 och är en av fyra R15 som finns kvar idag.

/imgnews/17974.jpg

För den som vill komma närmare Evert Taube som seglare rekommenderar vi boken ”På Kryss med Ellinor - Från Stockholms Ström Sverige Runt till Kosterfjorden”. Boken är från 1922 men fortfarande en njutning att läsa.

TEXT OLLE APPELBERG

FOTO SJÖHISTORISKA MUSEET

Top