I LÖRDAGS STARTADE 140 BÅTAR I EN ESTNISK REGATTA SOM PÅGÅR I DAGARNA SJU

I lördags startade en av Östersjön största och i Sverige minst kända regattor. Det är Moonsundsregattan som firar 60 år och som går i sju etapper med början i den idylliska staden Hapsal i Estland och slutmål i Riga i Lettland.

I kappseglingen deltar 140 båtar och 850 seglare från Estland, Ryssland, Lettland, Litauen och Finland. Kappseglingen firar 60-årsjubileum och har aldrig tidigare haft ett så stort utländskt deltagande. Totalt kommer 34 av de 140 båtarna från utlandet, men inte en enda svensk båt finns med. Under veckan som regattan pågår gästar båtarna sex hamnar, de flesta efter dagsetapper på 35-50 distans. Hamnarna finns förutom i Hapsal på de tre öarna Moon, Ösel och Kihnu i sommartaden Pärnu och slutligen i Riga. Sista etappen är en lång nattsegling.

Regattan är estniskt mästerskap i offshoresegling för folkbåtar med 13 deltagare och dessutom estniskt mästerskap för CDL 8, mindre ORC båtar. Den har också en liten cruisingklass som inte kappseglar och till regattan hör ett digert program med fest och underhållning; disco, brassband och till och med morgongymnastik.

SEARCH var med på folkbåten Greta i första etappen ombord. Starten för de 140 anmälda båtarna gick i sydlig vind och eftersom första etappmålet var ön Moon rakt söderut så blev det en lång dag i solen.

Merparten av de deltagande båtarna tillhör en blandad grupp med många helt moderna båtar i klasserna ORC 1 och ORC 2, X-Yachts, Bavarias och Beneteaus, andra importerade i andra hand som B31 från Sverige och därtill tre gamla L6 havskryssare av sovjetisk modell. Det bör understrykas att det är det moderna intrycket som dominerar. Träbåtarna är färre än i Sverige och bland folkbåtarna finns det racingutrustade plastbåtar. Folkbåten blev egen klass i Estland för fem år sedan och växer i popularitet bland dem som vill uppleva ”äkta segling”.

TEXT OLLE APPELBERG

Top