Hvaleröarna

På bara ett par stenkast från torget i Strömstad, eller noga räknat 12 distansminuter, ligger Skjaerhalden, hjärtat och centrum för det mesta på Hvaleröarna. Längre än tvärs över den beryktade Sekken är det inte, innan man kan förtöja i norska klippor och sjunga med i Ja vi elsker.

Trots det korta avståndet till grannlandet är det ändå få svenska båtar som upptäckt den vackra norska Hvalerarkipelagen, med öarna Kirköy, Asmalöy, Spjaeröy och Vesteröy. Tillsammans med ytterligare några öar, och några till, bildar de en skärgård med flera hundra öar.

Akeröy och Festningsholmen är populära badholmar med bra tilläggning. Fortet har renoverats under många år och nu väntas bara att taket skall komma på plats.

Den speciella naturen och skärgården, på tröskeln ut till storhavet, skyddas av Ytre Hvaler Nasjonalpark som i söder ansluter till den svenska nationalparken Kosterhavet. Det är ett alldeles unikt område med mycket plats för alla, både över och under ytan.

Sten Helberg jobbar för Kystlotteriet, en organisation som med ett smart lotteri håller stränderna rena.

”Men Norge har ju ingen allemansrätt”, invänder de som stannar kvar i Strömstad.
– Det vill jag inte hålla med om, säger Sten Helberg. Kanske inte så generös som i Sverige, men i Norge har vi en strandzon på 100 meter som ingår i allemansrätten.

Siffror på kartan över Hvaler: 1 Skjaerhalden (57°37’44’’N 18°18’26’’Ö), 2 Akeröy, 3 Papper, 4 Brattestö, 5 Vikerhavn, 6 Vauerbrott, 7 Lauer, 8 Herföl, 9 Söndre Sandöy och 10 Nordre Sandöy.

Sten Helberg arbetar för en inrättning som kallas Kystlotteriet. Det är lika enkelt som genialt. Deltagarna hämtar ut en säck, fyller den med strandskräp, lämnar in den och får en lottsedel i utbyte. Vinsterna är för det mesta mycket unika upplevelser för hela familjen, inklusive fickpengar.

Fredagshålet, på Papper, är säkert den populäraste naturhamnen i Ytre Hvaler nationalpark. Det är rikligt med bergskilar och det finns alltid plats för alla.

Skjarhalden på Kirköy är störst i Hvalerarkipelagen. Det är centralort med plats för det mesta. Här finns affärerna, restaurangerna, vimlet, turistbyrån, Nasjonalparkens besökscenter och drivmedel. Det finns också ett litet diskret Vinmonopol, eller Vinpolen, som man säger om den norska motsvarigheten till det svenska Systembolaget.

Bråteholmen i Manösundet är Halden Båtklubbs egen klubbholme. Familjevänligt och trivsamt med aktiviteter för alla.

Utsiktspunkten på Hvileberget bakom turistbyrån ger en bra första koll över Skjaerhalden och skärgården utanför. Stämningen är gemytlig i gästhamnen. Trots att hamnavgiften betalas i automat finns det ändå hjälpsamma hamnvakter som rutinerat tar emot en tamp och glatt hälsar välkommen till Hvaler.

Gästhamnen grenar ut sig med nya flytbryggor som har platser för 130 gästande båtar. Bara två svenska flaggor sticker ut i mängden av norska båtar.
– Det här är paradiset, säger en besättning som seglat upp från Bohuslän och fortsätter:
– Vi gör nya upptäckter varje dag. Vattnet känns mycket klarare och det är lätt att hitta en egen liten ö.

Herföl är en stor ö som kräver några dagar för att hinnas med. Vid Gylteholmene i söder finns det gott om spiltor med fint lä.

Gästplatsen är billigare än i Bohuslän och då ingår allt, plus ett trevligt mottagande av hamnvakterna i gästhamnen.
– Det är knappt vi vill tipsa om Hvaler för då kommer det bara en massa svenskar hit, säger nästa besättning.

Turistbyrån har gratis cykelutlåning och Kirköy är cykelvänligt. Det är nära till den fina badstranden på Storesand och vägen dit passerar både Homlungens fyr och konstprojektet Ocean Hope. Där har konstnären Solveig Egeland byggt en liten stuga, Ocean Hope, som hela tiden lappas och lagas med plast från havet. Det är nog så tänkvärt i dag.

Nordre Lauer är en trevlig ö med Homlungens fyr och Skjaerhalden som närmaste granne. Snickarglädjen blomstar bland de välhållna husen, men på vintern är Lauder öde. Hamnen ger ett gott skydd för alla vindar.

I resterna av ett gammalt stenhuggeri på Rödshuet ligger skulpturparken StenKunstHvaler. Kända stenkonstnärer har fått tillfälle att skapa en konststig som förgyller de söndersprängda klipporna längs vattnet. StenKunstHvaler gör sig bäst i kvällssolen då hårda konstverk blir glänsande och mjuka när solen långsamt försvinner i havet.

Homlungen fyr är ikonen för Skjaerhalden. Byggnaden hyrs ut på somrarna men det är lätt att ta sig ut till den lilla ön och fyren. Det finns två roddbåtar för transporten. Om båda båtarna ligger på ”fel” sida av det lilla sundet är det lätt att ropa över till fyren för att bli hämtad.

Hvaler ingår i Ytre Hvaler nationalpark som i söder gränsar till Kosterhavets nationalpark.

På halvön Papper, på Vesteröy, ligger Hvalers mest fotograferade sjöbod och solnedgång. Motivet finns i Papperhavn med en magisk solnedgång rätt ner i havet i väster.

Från Papper kunde en överraskad befolkning se den tyska flottan passera Struten fyr på väg mot Oslofjorden för att anfalla Norge i april 1940.

Ocean Hope på Storesand är ett konstprojekt som funnits sedan 2013, som en protest mot alla plaster som finns i havet.

I Fredagshålet är det lugnt och tryggt bakom Jordbaerholmen. Här, på Seilö, en bit norr om Papperhavn, är det trångt på högsäsong men annars kan man ha hela området för sig själv.

De förrädiska Vauerbrotta, sydväst på Vesteröy, var förr alla sjömäns stora fasa att passera. Området är helt öppet för vågorna som tar sats ända från Skagen och med full kraft vräker sig in på klipporna. Vauerbrotta är en veritabel skeppskyrkogård med mängder av vrak på botten.
– Det är tre gånger värre än Gule Humpen (Tjurpannan) vid Havstenssund i Sverige, intygar en erfaren norrman.

I gott väder är Vauerbrotta en trevlig passage med skön dyning.

Peder Tordenskjöld är Norges store sjöhjälte. Han hade ett favorittillhåll på Akeröy med fortet på Festningsholmen. Här gömde han sig innan han anföll den svenska flottan vid Dynekilen utanför Strömstad på 1700-talet. På 1800-talet använde den norska marinen fortet som övningsmål för sitt artilleri som länge låg
i ruiner. Murarna hade rasat samman, tornet var en stenhög och det fanns nästan inget som påminde om
ett fort. Långt senare startade några entusiaster ett renoveringsarbete som pågått med olika insatser i femtio år.

Bilfritt på Söndre Sandöy. Från hamnen Nedgård är det en kort promenad till Cafe Oline, som blivit något av ett kulturellt centrum med artistbesök, keramikverkstad och konstutställningar.

Stranden på Akeröy är en populär badplats med tilläggning både mot klipporna och på sandstranden.

Tvärs över Akersundet, på Asmalöy, ligger Brattestö. Det är en gästhamn med full service bakom skyddande hamnpirar. Det finns två badstränder och vid fyren Pikesten syns ofta brudpar för fotografering.

Vikerhavn kurar bakom bergen med det öppna havet rätt utanför. Här syns stormen bäst. Vid hårt väder är det en favoritplats för fotoentusiasterna som kan kliva ut på klipporna i jakt på den ultimata stormbilden. I hamnen finns en liten kiosk och en nystartad fiskrestaurang serverar nyfångat direkt ur havet.

Skjaerhalden på Kirköy är centralorten på Hvaler-öarna. Här finns restaurangerna, tempot och all service. Till Skjaerhalden finns det numera bil- och busstrafik via broar och tunnlar från fastlandet.

Tiden har kommit ikapp Nordre Lauer, mitt emot Homlungen fyr. Här finns inte längre några åretruntboende. Det är ett pittoreskt fiskesamhälle som helt tagits över av sommargäster. Hamnen är trivsam och skyddad och erbjuder enkel service med gratis hamnplats. Turbåten anlöper bryggan och går över till Skjaerhalden.

Ö-hoppningen från Skjaerhalden är populär. Herföl, Söndre Sandöy och Nordre Sandöy är rena rama cykelparadis och turlistan ger även utrymme för fina promenader över öarna. Cafe Olines musikkvällar på Söndre Sandöy drar alltid fullt hus med populära artister. På Nordre Sandöy är det Café Mankö som lockar med sitt buddistinspirerade café och blueskvällar.

På Hvaler finns det en BB 11:a i nästan varje vik. Det var Borge Bringsvaerd som ritade den lilla segelbåten på 50-talet och ingen norsk båttyp har fått större spridning över världen än BB 11:an. En rationell båt byggmetod gjorde båten billig och intresset var explosionsartat. Totalt byggdes 1 300 båtar.

Alla är välkomna till Brattholmen/ Bråteholmen i Mankösundet öster om Nordre Sandöy. Det är Halden Båtförenings klubbholme och en riktig pärla. Det är familjevänligt med flera lekplatser, utegrillar, hopptorn
och sandstränder. Här samsas både klubbmedlemmar och gästande båtar vid grillarna till allmänt snack och erfarenhetsutbyte på bryggorna. På avstånd syns den nya Svinesundsbron med sitt mäktiga spann över Idefjorden.
– Ingenting er som en sommerdag på Hvaler, säger Jens Stoltenberg, före detta norsk statsminister och nu NATO:s generalsekreterare och sommarboende på Söndre Sandöy.

Spara några dagar på semestern, köp en norsk artighetsflagga och ta vägen över Skjaerhalden. Du kommer inte att ångra dig.

Text och foto Jerker Norlander

Två roddbåtar sköter transporten ut till Homlungens fyr vid Skjaerhalden. Ligger båda båtarna på ”fel” sida så kan man vissla och bli upphämtad.

Top