Hur man sänker en U-båt för 3 Miljarder dollar - man glömmer att stänga en lucka!

Små misstag kan leda till stora problem… “Arihan är den viktigaste plattformen i Indiens kärnvapenprogram” skriver den Indiska tidningen the Hindu. Eller, ubåten hade varit strategiskt viktig om den fungerade, det hade förmodligen inte skadats om den var vattentät heller. 

Moderna U-båtar är tekniskt komplicerade. Tappad framdrift, oväntat läckage, eller problem med reaktorer kan skicka besättningen till en blöt grav. 

Men, sen kan det typ vara en bra idé att stänga luckorna innan man dyker… 

Kalla det en dyr läxa för den indiska flottan, som lyckades sänka nationens första kärnvapenbestyckade ubåt, INS Arihant med en prislapp på $2.9 miljarder, på dummaste möjliga sätt. I förra veckan rapporterade the Hindu att Arihant var ur drift efter att ha fått stora skador gång för 10 månader sen, efter vad flottan kallar “mänsklig faktor” - eller någon glömde att stänga en lucka. 

Vatten forsade in i Arihant som fortfarande var i hamn när en lucka i aktern inte stängts ordentlig i februari 2017, kort efter att hon sjösats. Sedan dess har U-båten varit på reparation och rekond. 

Top