Hur gör man dricksvatten av saltvatten?

Du har säkert läst att Dong Feng Race Team har fått problem med sin vattenförsörjning ombord under det pågående benet från Itajai, Brasilien till Newport i USA. Deras ombordreporter framställer dricksvatten på löpande band till seglarna. Frågan är om han och seglarna kommer orka pumpa den stora mängden vatten som seglarna behöver dagligen, både att dricka men för att bereda den frystorkade maten. Kommer den manuella reservpumpen håller hela vägen till Newport, den som bara är tänkt för att användas för nödsituationer? Frågorna är många, och snart måste skepparen ta beslut om pitstop för att laga pumpen eller ej.


Hur gör man då? Hur får man salt vatten att bli dricksvatten?

Man använder sig av omvänd osmos. Med hjälp av ett yttre tryck får man vattenmolekylerna att vandra genom ett halvgenomsläppligt membran. Vattenmolekylerna går genom membranet men saltjonerna stannar kvar. Men eftersom man skall övervinna det osmotiska trycket krävs det muskelstyrka för att orka få fram tillräckligt med vatten. Vill du läsa mera om ett manuellt nödsystemför att tillverka dricksvatten är Katadyn ett sådant system. Jag har nu fått bekräftat att det är detta systemet ombord på Volvo Ocean Race-båtarna, och som Dong Feng Race Team nu använder sig av.

Den schematiska bilden visar omvänd osmos med tryckväxlare. 1: Havsvatteninflöde, 2: Färskvattenflöde (40%), 3: Koncentrerat flöde (60%), 4: Havsvattenflöde (60%), 5: Koncentrerat utflöde, A: Pumpflöde (40%), B: Cirkulationspump, C: Osmosenhet med membran, D: Tryckväxlare

Top