Holland har fattat grejen!

Att Holland har duktiga seglare och att sporten är väldigt populär vet vi redan. De verkar även ha förstått hur man skall attrahera publiken till segling. Förra årets upplaga av Bolster Team Race blev en stor succé och gav storpublik. Inför årets tävling har man vässat till konceptet ytterligare på några punkter.


Grundideén till konceptet ligger i att göra det så enkelt som möjligt för publiken att förstå och hänga med under seglingarna. Race-formatet är lagsegling där man seglar 2 mot 2 i katamaranerna F18. Tävlingen kommer tillhandahålla 8st båtar för de fyra teamen, (Blå, Grön, Orange och Lila). Formatet är ett enkelt "knock out" system där de två vinnande lagen i semifinalerna går vidare till finalen som avgörs i bäst av tre seglingar.

Nytt för i år:

  • Seglingarna bevakas av kameror ombord på F18-katamaranerna, på RIB-båtarna och på ett torn i land.
  • 3 st kommentatorer kommer rapportera och kommentera seglingarna live från land.
  • Seglingarna kan följas Live på internet, (Sailing Anarchy, Catsailingnews, Clubracer, Sailreport) och via en 3x6m stor tv-skärm på land.
  • Det förväntas omkring 1000 åskådare som kommer förses med diverse prylar för att kunna heja på sitt lag och skapa en härlig atmosfär kring tävlingen.

Den svenska motsvarigheten till koncepten kanske är Mästarnas Mästare där sveriges alla SM-vinnare möts i tex CB66. Den största skillnaden är att man i Bolster Team Race seglar lagsegling istället för fleetracing. Om det är rätt tävlingsform för att dra publik vet jag inte men inte var det 1000 åskådare i publiken på Mästarnas Mästare. Den enda tävlingen jag kan komma på där man seglar lagsegling i sverige är Lag-SM i Optimist. Det är en väldigt uppskattad tävlingsform bland seglarna och som jag tror har potential att kunna utvecklas till ett "publikarrangemang"!?

Postad av: Victor Bergström

bergstrom@searchmagazine.se

Top