Historiens första distanskappseglingsmästerskap i SRS

I slutet av juli arrangerar Simrishamns segelsällskap, i samarbete med Svenska Havskappseglingsförbundet, historiens första distanskappseglingsmästerskap i SRS. Mästerskapet kommer att gå av stapeln under Hanöregattan då även ORCi-SM är planerat.


På Sailarena skriver Simrishamns SS följande:

För första gången arrangeras nu mästerskap i distanskappsegling. Tävlingarna genomförs detta år som två grenmästerskap (motsvarande klassmästerskap) i båtklasserna:
• SRS full crew
• SRS shorthanded med två personers besättning.

Målsättningen är att redan år 2023 segla fullvärdiga SM i de båda klasserna. Svenska Havskappseglingsförbundet har utsetts till klassförbund för SRS och Simrishamns Segelsällskap inbjuder nu inom evenemanget Sail Österlen till Hanöregattan, där premiärårets båda Svenska Distanskappseglingsmästerskap kommer att avgöras under tre dagar.

SRS-båtar utan SRSv-mätbrev inbjuds samtidigt till regattans distanskappseglingar under tre dagar och till regattans traditionella bankappseglingar under dagarna två. Såväl seglare som andra intresserade är välkomna till klubbhuset Seglarpaviljongen i Simrishamn, där det, beroende av gällande restriktioner, kommer att anordnas servering, musikunderhållning och olika landaktiviteter. Ytterligare informationhittar du på www.sailosterlen.se.

Tävlingen seglas kustnära och har enklare säkerhetsbestämmelser. I år seglas Distanskappseglingsmästerskap för shorthanded och full crew på samma bana med detta schema:

Måndag 26 juli: Registrering och kontroll samt invigning

Tisdag 27 juli: En distanskappsegling

Onsdag 28 juli: Tre banseglingar

Torsdag 29 juli: En distanskappsegling (minst 6 timmar) samt avslutning

2022 kommer mästerskapen att vara separata för att ge möjlighet för båtar och besättningsmedlemmar att delta på bägge mästerskapen.

Shorthanded distanskappseglingsmästerskapet för 2022 kommer vara Pantaenius Bohusracet som arrangeras av Segelsällskapet Viken-Ägir med sitt traditionellt stora startfält.

Full crew distanskappseglingsmästerskapet för 2022 är tänkt att seglas på västkusten där en redan befintlig kappsegling kan inkluderas som del i mästerskapet som bör stäcka sig över 5 dagar inkluderat registrering och tune up race men förslag från arrangören övervägs. Arrangör av de tävlingen är ännu inte bestämd.

Top