HiQ Sailing Team behåller rekordet runt Gotland Runt

Precis när vinnaren i Gotland Runt 2021 seglade över mållinjen kunde HiQ Sailing Team konstatera att man behåller sitt banrekord på 27 timmar, 4 minuter och 9 sekunder om en snittfart på 13,01 knop från tävlingen 2019. Fotografiet ovan är från rekordseglingen 2019.

– Grymt! Segling har alltid varit en stor del av HiQ:s kultur så det känns speciellt roligt att vi kan ha kvar banrekordet från 2019, säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Gotland Runt är seglingstävlingen som arrangeras varje år av Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) med start från Stockholm, genom skärgården och runt Gotland med en målgång vid Sandhamn. Den seglades första gången 1937 och är nu världens största årliga havskappsegling.

För två år sedan, 2019, ställde HiQ Sailing Team upp i tävlingen med VO65:an HiQ IV och den legendariske skepparen Bouwe Bekking, succén var ett faktum. Man vann inte bara tävlingen utan satte också nytt hastighetsrekord för enskrovsbåtar. 27 timmar, 4 minuter och 9 sekunder efter start seglade man över mållinjen och HiQ har sedan dess banrekordet både för enskrovs- och flerskrovsbåtar. HiQ har sedan 11 år tillbaka även banrekordet för flerskrovsbåtar med trimaranen HiQ III med en snitthastighet på 14,38 knop, och därmed den snabbaste någonsin i tävlingen Gotland Runt.

Nu visar det sig att man har kvar sitt banrekord för enskrovsbåtar på 27 timmar, 4 minuter och 9 sekunder om en snittfart på 13,01 knop från tävlingen 2019.

– Vi jobbade hårt under en lång tid med alla förberedelser, all strategi och taktik innan tävlingen 2019, så det känns superroligt att vi kan bibehålla vårt rekord även efter att årets tävling är avgjord! säger Erik Ridman, CMO på HiQ och besättningsman på rekordseglingen 2019.

Roger Nilson, som var navigatör ombord HiQ under rekordseglingen, bjöd på en återblick: Grand Slam för HiQ 4 Sailing Team i ett blåsigt ÅF Offshore Race.

Top