Hela tiden på tårna…

Vädret förändras snabbt härnere i Södra Oceanen. Ena minuten seglar vi fram under en klarblå himmel, nästa minut drar mörka moln in med massor av vind. Det har haglat två gånger idag och det ångar om andedräkten, både på och under däck. Var jag än sätter handen så är det inte bara fuktigt, utan vått. Och från rufftaket droppar det ständigt av kondens.

Men det är ändå inte så farligt. På nått sätt så lyckas våra sovsäckar hålla oss hyfsat varma under våra få sovtimmar, trots att man är dygnsur om fötterna. Och när vi kör motorn för att ladda batterierna och rena vatten så får vi lite varm och torr luft som en extra bonus. Den använder vi för att torka våra handskar eller som hårtork – eller bara för att få den underbara känslan av en varm vind mot huden.

Ett annat trick att hålla sig varm är att äta och dricka varmt – och givetvis att klä sig rätt. Var och en ombord har sina egna som trix för att hålla sig varm och torr. Men i grund och botten handlar det om att klä sig i lager. Ju fler desto bättre, är Libby´s taktik. Hon är drottningen av lager och har sakta men säkert ökat antalet. Som mest har hon kommit upp i sex lager.

Södra Oceanen är en mycket speciell plats. Det är fantastiskt vackert men samtidigt opålitligt. Är du inte på din vakt så kan du få ett hårt slag i ansiktet när du minst anar det. Just nu är det beckmörkt och vågorna slår hårt mot båten. Och det är ett ständigt pågående arbete att ha “rätt” storlek på storen. Vi har cirka 1-2 dygn kvar tills vi rundar Kap Horn och vi ser alla fram mot att därefter segla norrut mot varmare och torrare klimat.

Anna-Lena Elled/Team SCA

Top