Havskappsegling för allra första gången

När jag fick förfrågan om att vara en del av den svenska besättning i Nord Stream Race måste jag erkänna att svaret inte var självklart. Det tog många timmar med fördelar och nackdelar innan jag blev övertalad att tacka ja. Ångrade jag mig? Absolut inte! 

Nord Stream Race är Östersjöns längsta havskappsegling och för en jolleseglare som mig var det med andra ord ett helt galet äventyr och obegripligt att jag skulle tacka ja. Men efter att min familj peppat mig med citat som ”om det är rädsla som stoppar dig är det ännu en större anledning att tacka ja” försökte jag inbilla mig innan start att det skulle bli roligt. 

Väl på plats i hamnen i Kiel där starten på mitt allra första offshore race skulle gå bara tre dagar senare har jag aldrig känt mig mer vilsen. Båten var stor, besättningen var stor och inte minst evenemanget var stort. Det var många frågor som snurrade i mitt huvud och jag hade ingen aning om hur vi, som inte kände varandra, skulle kunna bli en konkurrenskraftig besättning. Skulle jag drabbas av sjösjuka? Hur seglar man på natten när man inte ser telltalesen? Kan man ens tävlingssegla i mer än tre timmar och inte bli uttråkad? Ja ni förstår, frågorna var många från en ovetande jolleseglare.    

Men alla mina förutfattade menar blev som bortblåsta. Jag har nu i stället kommit hem från mitt livs äventyr fylld av energi samtidigt som jag längtar efter mer segling offshore och vara en del av ett större team. Vi lämnade Kiel som tio individuella seglare med olika bakgrunder och kunskaper och seglade in i Stockholm som ett sammansvetsat team. Det var en otrolig upplevelse. 

Det blev många nya upplevelser för mig under resans gång och tänka sig; jag blev inte sjösjuk en enda gång och jag lyckades styra utan telltales. Men för att nämna det absolut bästa så var det att sitta och prata på railen 03.00 och titta upp på stjärnhimmeln som jag bara trodde fanns i Disneyfilmer.

Jag vill tacka Christian Harding som bjöd in mig, det svenska teamet och alla delaktiga i Nord Stream Racre. Samtidigt vill jag peppa någon annan att alltid tacka ja till skrämmande äventyr. Kom ihåg; ”är du rädd för någonting är det bara en ännu större anledning att tacka ja”.

Text: Rebecca Netzler

Top