Ha alltid flytväst - 3 män räddade med helikopter

Strax innan halv tolv i lördags fick sjöräddningen larm om att en båt på Vättern tog in vatten - ingen av de tre ombord hade flytväst

Männen hade varit ute på en fisketur men när det började blåsa bestämde de sig för att vända hem - då fick båten fel på styrningen. I den tilltagande sjön började man ta in mer och mer vatten. Då låg båten ungefär två kilometer utanför Borghamn söder om Vadstena.

Eftersom männen alla saknade flytväst drogs en omfattande räddningsinsats igång. En räddningshelikopter startade från Göteborg klockan 11:35 och nådde haveristen strax efter klockan 12. Två av sjöräddningssällskapets stationer larmades och först på plats var en vattenskoter från Sjöräddningssällskapet Vadstena-Motala.

På grund av hög sjö togs beslutet att de nödställda skulle vinschas upp i helikopter då det skulle ha varit svårt att rädda männen med en räddningsbåt.

De tre männen på båten togs med helikopter till Borghamn där de överlämnades till ambulanssjukvården, berättar Carl-Johan Tylegård, sjöräddningsledare vid Sjöfartsverkets räddningscentral, JRCC. Precis när männen vinschats upp i helikoptern sjönk deras båt. Männen ska varit chockade men inte haft några fysiska skador.

Top