Här är båten som blev utsedd till Årets Segelbåt 2018

Årets segelbåt väljs utifrån de båtar som har vunnit deras individuella klasser och i år stod det mellan Ribelle och Pink Gin. I domarnas ögon representerar dessa två båtar den högsta nivån inom design och konstruktion, och de hade svårt att välja mellan dem.

Till slut var det Pink Gin som vann, till stor del på grund av dess avancerade strukturella konstruktion av designern Judel/Vrolijk och Baltic Yachts som byggde det 53,6 meter långa skrovet av epoxy-kolfiber. I skrovet finns två stora skaldörrar som kan motstå den höga lasten från kolfibermasten som är 69,5 meter hög.

Även om den inte är byggd för kappsegling ville ägaren att den skulle segla bra och att den skulle luta så lite som möjligt. Detta gjorde att den bara väger 250 ton, vilket är extremt lätt för en nöjesseglare i denna storlek.

Pink Gin har tillräckligt med segelyta för att kunna prestera väl i de lättaste vindarna. Men hon presterar även bra i starkare vind där hon kan nå farter på upp till 20 knop. I domarnas ögon är Pink Gin en båt med en hög-avancerarad design och teknologi som perfekt reflekterar ägarns önskningar. Därför är hon en värdig vinnare av Årets Segelbåt.

Top