Guide till ÅF Offshore och Inshore Race

Äntligen är det dags; på lördag går starten för ÅF Inshore Race och på söndag starten för ÅF Offshore Race. Här bjuder KSSS som är arrangör på allt du behöver veta om evenemanget.


Från torsdag den 30 juni tar segelbåtarna över centrala Stockholm. Vid de tillfälliga bryggorna som Stockholms Stad lagt ut, runt af Chapman på Skeppsholmen, samlas 300 segelbåtar. Anledningen är Kungliga Svenska Segelsällskapets (KSSS) klassiska kappsegling runt Gotland - ÅF Offshore Race. 

Huvudtävlingen startar på Strömmen söndag 3 juli. Båtarna seglar ut genom skärgården, rundar Gotland och går i mål i Sandhamn 2-3 dygn senare. Här kommer din guide till hela veckan.

Program:

Race Village

Evenemanget har de senaste åren utvecklats från en havskappsegling för de inbitna, till ett publikt event där starten lockar 100 000-tals åskådare. Från torsdag 30 juni till söndag 3 juli sjuder eventområdet av liv. Här finns flera matställen med allt från enklare rätter till finare ställen med bordsservering.

Det bjuds musikunderhållning och uppvisningar från scenen på Skeppsholmen. Och i sponsor- byn finns ett 40-tal utställare med olika prova på-aktiviteter och generösa erbjudanden. Men framförallt kan ni besöka bryggorna och titta på segelbåtarna som utgör hjärtat i ÅF Offshore Race. Givetvis är det fri entre!

Historia

I många år var både start och mål vid Sandhamn men den sjätte juli 2011 blåste både historiska och nya vindar över Stockholms vackra vatten. Tävlingen bytte namn till ÅF Offshore Race och starten flyttade in till centrala Stockholm. Men 2011 var bara ett test-år med endast 25 båtar som startade inne på Stockholms Ström. Försöket slog dock väl ut och sedan sommaren 2012 startar samtliga klasser på Strömmen. Därefter seglar båtarna ut genom världens vackraste skärgård innan de rundar Gotland och går i mål i Sandhamn.

Men så har det inte alltid sett ut i samband med havskappseglingen runt Gotland. På KSSS räknas Visbyseglingarna i början på 1900-talet som embryot till dagens ÅF Offshore Race. Dessa startade i Nynäshamn, men senare blev Sandhamn centrum för havskappseglingen runt Gotland. 

Första startskottet för Gotland Runt gick 1937. Start utanför Visby, ner till Ölands Norra Grund, österut runt Hoburgen och vidare motsols runt Gotland och Gotska Sandön med målgång utanför Visby. Banans längd var 250 distansminuter. 42 båtar kom till start. 14 från Tyskland, tolv från KSSS, sex från Polen, fem från Danzig, två från Finland och en från vardera Litauen, England och USA.

Två år senare, strax före krigsutbrottet, startades den andra Gotland Runt-seglingen, med 51 båtar på startlinjen. Nu hade man utökat banan till 350 distansminuter tvärs över Östersjön till Rigabukten där Ovisi fyrskepp var rundningsmärke innan målrakan till Sandhamn.

Banorna har sedan genom åren varierat och det har inte varit självklart att just segla hela varvet runt Gotland. Andra världskriget innebar totalstopp för fler seglingar under nära tio års tid.

Från ett 50-tal startande båtar under 1950-talet ökade antalet till runt 70 under 1960-talet och till över 250 på 1970-talet. På 1980-talet startade över 400 båtar med en topp i slutet av årtiondet på 480 startande.

I dag har båtarna och besättningarna blivit betydligt större vilket innebär att de cirka 220 båtar vi numera brukar se på startlinjen samlar lika många seglare som under 80-talet.

Text: Mats Olsson / KSSS

Top