GRATTIS TILL ETTAN SOM FÅTT NY ÄGARE – MEN KOMMER BÅTEN UNDER BRON ATT RÄDDAS?

Ett gott nytt år tillönskas alla nordiska folkbåtar som söker nya ägare. Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.


Det finns ännu många träfolkor kvar i Sverige, men de blir färre och färre för vart år. En del säljs utomlands, andra eldas upp eller sjunker. Båtarna representerar stora värden som aldrig kommer att kunna återskapas. Räkna med att ett nybygge i trä kostar minst 500000 kronor.

En av de många som under det gågna året funnits på blocket blev just såld. Priset var satt till 9000 kronor. I England eller Tyskland skulle prislappen vara minst fem gånger högre.

Och vilket fynd det måste vara. Så här fint beskrevs båten i annonsen:

“Vi köpte folkbåten Ettan för några år sedan med tanken att en segelbåt är bästa sättet att lära sig segla. Under otaliga turer på Öresund har vi insett att vi valde helt rätt båt. Den är en utmärkt kombination av stabilitet, trygghet och seglingsglädje. Under det senaste året har båten bland annat tagit oss runt Skånes sydkust och naturligtvis mer än en gång över till Köpenhamns många centrala hamnar. Det går till exempel glida in i Nyhavn, få uppskattande och glada kommentarer för den fina båten, och hoppa i land för pubbesök.

“Vi säljer till ett bra pris eftersom det är nödvändigt att lacka om friborden inför nästa säsong. Lacken har efter många år blivit för gammal och stel, och har därför krackelerat och släppt. Även rufftaket skulle bli mycket finare med en skvätt lack, men behöver troligen inte göras om från grunden. Som på många gamla folkbåtar är några spant knäckta. Men konstruktionen med klinklagda bord gör att det inte är något större problem.

“Med detta sagt seglar båten utmärkt som den är, och vi är ofta ute flera gånger i veckan även nu på hösten.”

Så gick det för den lyckliga folkbåten Ettan.

Sämre kan det gå för den folkbåt med okänd ägare som nu sökt skydd under Liljeholmsbron i Stockholm, men hon har i vart fall tak över ruffen. En räddningsauktion kan vara på väg att döma av diskussionen på facebook-gruppen “Vi som älskar träbåtar!”. Bilderna på folkan utan mast tackar vi Jan Ulvås för. Ettanbilderna kommer från Vidar Brodin, Ettans tidigare ägare.

TEXT OLLE APPELBERG

Top