Gotland Runt 2021

Team Ella Sail Racing består av nio kvinnor och båten Ella First, en Beneteau First 456. Utmaningen är Gotland Runt och målet; en bra placering och ett vinnande lag. Här berättar initiativtagare och ägare av båten Petra Tiberg om satsningen.

Det började som en utmaning vid en tillställning: Om du får ihop en besättning till Gotland Runt, så sponsrar jag! Självklart nappade jag på utmaningen. Att få segla en av världens häftigaste havskappseglingar med sin båt och grymma kvinnor i teamet är en dröm. Men de nio fanns inte där direkt, utan en liten grupp runt mig slog sina kloka huvuden ihop och började sin search efter de som kunde, ville och hade rätt inställning. Idag är vi nio kvinnor, som sammanlagt har tre Gotland runt, 12 båtar och 26 barn. En av oss fyller 40 under tävlingen vilket säger något om vår inställning, vi lever en dröm!

En havskappsegling är en uthållighetstävling. Båten, en Beneteau First 456 vid namn Ella First, ska klara belastningen, materialet ska hålla och teamet ska ha rätt kunskap och förmågor för att parera alla utmaningar. Förberedelserna är digra.

Ett team behöver också en målsättning. En av de första aktiviteterna för Team Ella var därför att inventera kompetensen och att sätta ett gemensamt mål. Visionen blev: ”Komma i mål med en för oss bra placering och som ett mer vinnande lag än när vi startade”. För att definiera vår vision har vi under våren lärt känna varandra, delat erfarenheter och kunskap om Gotland Runt samt lagt en strategi för hur vi bäst förbereder oss för att ha den bästa utgångspunkten för en så bra placering som möjligt. Vi lär, övar, planerar hela våren.

Utmaningen kring ett mer vinnande lag än när vi startade är en grupputmaning. Team Ella är ett exempel på hur kvinnor som ska leda varandra, och anta en uppgift med en del risker och osäkerhet, löser det tillsammans i en mansdominerad del av tillvaron. Hittills är fakta att väldigt få helt kvinnliga besättningar är med på havskappseglingar och det är ytterst få kvinnliga skeppare i de lag som är mixade. Det är helt enkelt normbrytande att vara kvinna på sjön och som leder sin besättning. Även det är en utmaning som team Ella utforskar tillsammans. Redan nu känns det att vi är vinnare. Våra träningspass är magiska och feedbackloopar och coachande teammedlemmar verkar vara en del av vår kärna nu.

Till vår hjälp har vi en rad samarbeten och sponsorer, för det är många som tycker att det behövs fler kvinnor på sjön och att sporten skall vara tillgänglig för alla. Bland annat hjälper Women for leaders oss med teambuilding och bygga laget starkt. En del av oss är med i SheCaptain och får stöd där. Båtmaterial, kläder, utrustning, pepp och kunskap är det fler som också har hjälpt till med.

Den ursprungliga tanken var förstås att vi skulle stå på startlinjen den 28 juni i år men då racet ställdes in siktar vi istället på Gotland Runt 2021 istället, då med en säsongs träning och kappsegling med oss i bagaget.

Top