GODA KONSERVER OCH ALLS INGET FRYSTORKAT FÖR DEM SOM SEGLAR RETRO JORDEN RUNT

Nu är det bara en dryg månad kvar till båtarna i Golden Globe Race samlas för att hylla Sir Robin Knox Johnston och hans Suhaili 50 i Falmouth. Han var 1969 den första som fullbordade en ensamsegling non-stop jorden runt.

Helsingfors Segelsällskaps förre ordförande sexaseglaren Tapio Lehtinen, 60, är tillsammans med norrmannen Are Wiigh de enda nordborna som kommer att ensamsegla Golden Globe Race. I minst 30 år gamla mindre havskryssare racar 18 seglare jorden runt helt utan moderna elektroniska hjälpmedel (men med sextant och papperssjökort).

En stor skillnad jämfört med moderna långdistanskappseglare är att proviantlistan ser helt annorlunda ut. Det är ingen mening med frystorkat eftersom båtarna inte får ha vattenrenare utan måste samla regnvatten under färden och i övrigt ha allt mat och dryck med sig. På bilden kan du se Tapio med all proviant samlad. Han har hittat en del riktigt goda konserver, bland annat en fransk kalvtunga i senapssås.

Du kan följa Tapios förberedelser på facebook. Tapio talar utmärkt svenska.

Han har haft en hel del oförutsedda problem att lösa under renoveringen, men nu är är båten under segel i Engelska Kanalen på väg mot Falmouth. Asteria som Tapios båt heter trasporterades med Finnlines till Belgien.

Starten går i Les Sables-d´Olonne, i Frankrike den 1 juli. Den 14 juni samlas båtarna i Falmouth för att högtidlighålla 50-årsdagen av Know-Johnstons start 1968.

Det tog Sir Robert Knox-Johnston 312 dagar att segla runt jorden nonstop för 50 år sedan. Arrangörena räknar med att vinnande båt nu ska klara det på 260 dagar.

SEARCH har i den tryckta tidningen #1 2018 berättat om Tapio som seglar en Benello Gaia 36, av många ansedd vara den snabbaste båten i fältet. Båten som ritats av Sparkman & Stephens är också den äldsta och har gått igenom en mycket omfattande renovering vid Nordic Refit Center i Larsmo i norra Finland. Det var en långkölad föregångare till Nautor Swan 36 som vann den första Entonnarcupen 1965.

TEXT OLLE APPELBERG

Top