GKSS-juniorer seglar RC44:a på Marstrand!

Idag fortsatte RC44 Sweden Cup med fleetracing där samtliga båtar samlas på startlinjen. Marstrandsfjorden bjöd på regn och lätta vindar men spänningen gick inte att ta miste på trots det tidiga skedet i regattan. Artemis Racing vann dagens andra segling och ligger nu tvåa i resultattabellen efter tre avklarade race. Under morgonen fick dessutom tolv unga lovande GKSS-seglare chansen att kliva ombord på RC44:orna och uppleva en annorlunda form av kappsegling.GKSS:s juniorseglare följde med ut på var sin RC44 för att observera besättningarna som nionde man under dagens första segling. De fick en blöt resa i regnet på Marstrandsfjorden men de unga talangerna hade ändå breda leenden när de kom tillbaks till land.
– Det var kul att vara ombord på båtarna även om det regnade och det var väldigt annorlunda segling jämfört med vad jag var van vid. Dessutom var det var spännande att vara ombord på Team Italia eftersom de vann seglingen när jag var ombord, säger Malin Stening 17 år som seglar 29er för GKSS.

Enligt Daniel Birgmark, GKSS-seglarnas ledare, kan möjligheten att segla RC44 vara en morot för att sikta på en seglingskarriär.

– Det inspirerar dem att satsa på en plats i professionella seglingsteam, de fick en chans att se hur de stora båtarna seglas och förhoppningsvis blir detta deras framtid, säger Birgmark.


Under regattans första fleetrace tjuvstartade fyra båtar, varav en var favoriten Team Aqua. De repade sig aldrig efter sin omstart medan Artemis fick en bra start, slogs om segern och slutade trea. I det andra racet vann Artemis en bekväm seger och klev upp till en tillfällig ledning i den totala poängställningen. Lagets taktiker Morgan Larson var nöjd med besättningens arbete.

– Vi valde ett större försegel vilket gav oss en fartmässig fördel och med RC44:orna är det ofta enkelt när man kommer iväg med en ledning och får mer utrymme att manövrera. Samtidigt kan man aldrig slappna av när vinden skiftar som den gjorde idag för lagen bakom kan snabbt komma ikapp om de har tur med ett vindvrid. Laget gjorde ett bra jobb ombord och höll sig vakna, säger Morgan Larson.

I det tredje och sista racet för dagen kämpade Artemis Racing i mitten av fältet för att få fri vind och kunna avancera. På väg mot mållinjen låg de precis bakom Peninsula Petrolium som de var tvungna att passera för att behålla sin ledning i tabellen. Peninsula Petrolium lyckades hålla undan och laget leder nu RC44 Sweden Cup. Team Aqua har haft en vacklande inledning på regattan men de ledde dagens tredje och sista race från start till mål och ligger nu fyra i tabellen.

Startuppställning RC44 Sweden Cup 2013
PENINSULA PETROLEUM SAILING TEAM (GBR 1)-

11p
ARTEMIS RACING (SWE44)-13p
SYNERGY RUSSIAN SAILING TEAM (RUS 13)-13p
TEAM AQUA (GBR 2041)-15p
TEAM ITALIA (ITA 7)-16p
AEGIR (GBR 22)-20p
ALEPH SAILING TEAM (FRA17)-21p
KATUSHA (RUS 007)-22p
TEAM NIKA (RUS10)-22p
BRONENOSEC SAILING TEAM (RUS 18)-
24p
IRONBOUND (USA1)-
25p
RUS 7 SAIL RACING TEAM (RUS 7)-32p

rc44swedencup.se

Top