Gitana försöker igen

I söndags natt, 01.33.46, lämnade Gitana Team Ushant för andra gången på dryga sex veckor ombord på Maxi Edmond de Rothschild för att försöka ta sig an Francis Joyons rekord runt jorden och få ta hem den ikoniska Jules Verne Trophy. 

Vi skrev om detta imorse, men kända att denna nyhet förtjänade ytterligare lite mer utrymme. 

Rekordförsöket som startades 25 november 2020 fick avbrytas och besättningen fick vända hem efter bara 3 dagar till sjöss efter att man träffat ett UFO (Unidentified Floating Object) i vattnet mellan Azorerna och Madeira som skadade babords roder - men nu är det alltså dags igen - båten är lagad och man har hittat ett bra väderfönster!

Det börjar bra

Efter dryga 30 timmar till sjöss ligger man 93.6 sjömil före Joyons rekord, och har de senaste fyra timmarna snittat 33.8 knop (31.9 knop VMG). Maxi Edmond De Rothschild befinner sig i skrivande stund (måndag förmiddag) sydväst om Portugals sydligaste udde och har 21639.6 sjömil kvar att segla. 

Ombord även denna gång finns Franck Cammas, Charles Caudrelier, Morgan Lagravière, David Boileau, Yann Riou och Erwan Israël

Om Jules Verne Trophy 
Jules Verne Trophy är ett havskappseglingpris som tilldelas den besättning som lyckas slå det stående rekordet runt jorden. Enligt reglerna finns det inga begränsningar när det kommer till varken antal besättningsmedlemmar eller storlek på båt.

Starten och mållinjen definieras av en imaginär linje som går mellan fyren Créac’h på ön Ouessant som ligger utanför Bretagne i Frankrike och Lizard Lighthouse en fyr som står på Lizard Point i Cornwall, England. Båtarna måste passera Godahoppsudden, Leeuwin och Kaphorn om styrbord.

Namnet på priset är en referens till boken ”Jorden Runt på 80 Dagar”, skriven av Jules Verne, som handlar om äventyraren Phileas Fogg som reser runt jorden på under 80 dagar och priset delades initialt ut till den båt som först seglade runt jorden på under 80 dagar.

Den förste att lyckas var Bruno Peyron som 1993 tog sig runt jorden på 79 dagar, 6 timmar, 15 minuter och 56 sekunder och den som tilldelas priset har kvar det till någon slår hens rekord.

Det nuvarande rekordet sattes av Francis Joyon 2017, som seglade runt jorden på 40 dagar, 23 timmar, 30 minuter och 30 sekunder ombord på maxitrimaranen IDEC Sport, men vi får se hur länge han får behålla trofén. 

Top