GAFFELRIGGARNA TILLBAKA - ALCA FRÅN 1896 FÅR NY RIGG I TRÄ

Fotofrossa i gaffelriggar! Klicka på fotografiet ovan och bläddra dig fram med pilarna på vänster och höger sida.

Det ser ut som om gafflarna är på väg tillbaka. Aluminiumpiporna och Bermudariggarna ersätts nu i flera fall med originalens gaffelriggar som ofta byttes ut redan på 1920-talet. En orsak förutom en strävan efter originalutseende på båten är att klassiska gaffelriggar faktiskt visat sig kunna vinna klassikerrace.

Förra året vann gaffelriggade skärgårdskryssaren SK55 Miranda Baltic Classic Masters, efter att åren dessförinnan ha kappseglat framgångsrikt både i Helsingfors Champagneregatta, ÅFOR Classic och andra sammanhang. Bland de första att byta till originalrigg var SK75 Eol. Andra som bytt är SK55 Thalatta och SK55 Ing-Britt. Sedan seglar sedan länge en förebild i den gaffelriggade skönheten R8 Asagao från 1908, som numera tävlar som gaffelriggad kutter

Nu ska också SK95 Alca riggas om. Hon ritades av Axel Nygren och byggdes 1896 enligt kubregeln. Sedan klassades hon om som 95:a och fick en ganska anskrämlig yawlrig. Först togs mesanmasten bort och nu åker resten av lättmetallriggen och ersätts av en stormast i trä som tillverkas av Yachtsnickeriets Thomas Larsson i Saltsjö-Boo.

- Jag har valt att gaffelrigga Alca eftersom det är vackert och original, säger ägaren Gunnar Schrewelius. Den gamla riggen var ful och när jag dessutom behövde byta den slitna gamla segelgarderoben för att kunna vara med och kappsegla, så valde jag original. Jag tror fler kommer att gå tillbaka till originalutförande.

Han får medhåll av Tor Malm med Beduin från 1901 som förbereder ett byte till gaffelrig.

- Det är jättekul att det är fler och fler som återställer sina båtar till original. För mig blir bytet till gaffelrigg slutpunkten i en tidskrävande renovering var syfte hela tiden varit att återställa båten till hur den såg ut år 1901, säger Tor.

Alca blir den andra 95:an med gaffelrigg i sommarens kappseglingar. Irmelin från 1913 har också gaffel, så nu blir det mer kamp om priset för bästa gaffel i sommarens cup. Eol, Asagao och Thalatta är redo.

TEXT OCH FOTO (om inget annat anges) OLLE APPELBERG

Alca med nuvarande rigg 1091. Foto Olle Appelberg

Top