GAFFELRIGGADE ASAGAO GER MÄSTAREN EN MATCH

ÅFOR Classic har sedan i går kväll varit en spännande kamp mellan kappseglingen största båt havskryssaren Ballad och den gaffelriggade lilla slupen Asagao. Asagao byggdes som åtta, enligt första R-regeln 1908 och vann för tio år sedan VM för åttor i den klassen. Asagao är en riktig blekeskenare så om vinden går ner under tidiga kvällen ökar hennes chanser att ta hem Visbypokalen. Det har nog varit lite för mycket kraftiga vindbyar under racet för att det skulle vara idealiskt för Asagao som seglar bäst i lätta vindar under 7 m/s, men uppenbartligen har det ändå gått bra. En tredje båt som på allvar utmanar Ballad, som vunnit ÅFOR Classic de två senaste åren, är skärgårdskryssaren SK150 Beatrice Aurore. Hon blev tvåa i Baltic Classic Masters i Åbo förra året med 28 av Sverige och Finlands vassaste klassiker bakom sig. Bea som hon brukar kallas är byggd 1920 på Plyms varv i Saltsjöbaden och är Sveriges största skärgårdskryssare med 150 kvm segelyta plus spinnare.

Ballad och Beatrice Aurope väntas in till Sandhamn redan mellan klocka 20 och 21, medan Asagao väntas först strax efter tre i natt. Kanske kommer racet att avgöras först när den slutliga korrigerade tiden är fastställd.

Först i mål blir säkert SK95 Britt-Marie som väntas in före klockan 20 i kväll, men genom att hon är starkt modifierad med delat lateralplan har hon ett högt SRS-tal. Så först i mål räcker inte så långt.

TEXT OCH FOTO OLLE APPELBERG

Top