Göteborgsklubbar etablerar internationell stortävling för optimister

I tuffa vågor och vindar mellan 10-13 m/s genomförde 83 optimister den första utgåvan av Gothenburg Summer Regatta. Seglingarna hölls helgen 19-20 augusti i Björlanda Kile, arrangerad av Rådasjöns Segelsällskap och Björlanda Kile Segelsällskap.


Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.

”Ambitionen är att etablera en högkvalitativ och årligt återkommande regatta för jolleseglare där våra ungdomar får mäta sig med landets bästa optimistseglare och lära av varandra” säger Niklas Bengtsson, BKSS en av arrangörerna bakom tävlingen.

Till årets seglingar kom de flesta av de seglare som var med och seglade VM, EM och NM. ”Fältet höll väldigt hög klass” kommenterade Gea Barbic, den Kroatiske domare som själv har flera internationella meriter i optimist och laser och som genom EUROSAFs domarutbyte var med och bidrog till att ge seglare fingervisningar och tips för att bli bättre och undvika straff.

Seglingsledningen höll god ordning på seglarna och lyckades få iväg 3 race på lördagen och fyra race på söndagen innan segraren var korad. Den historiskt förste vinnaren blev Oscar Löfgren från KSSS, följt av Calle Lagerberg, KSSS, och Rasmus Lindström, RÖSS. Bäste tjej blev Filippa Henriksson från RÖSS och bäste seglare född 2005 och senare blev Ludvig Sundström från LdSS. Vinnare i Optimist-C blev Viktor Sjösten, HjBK.

Väderleksprognoserna hade lovat hårda vindar och regnskurar, men när det drog ihop sig till samling sken solen och värmde seglare, åskådare och funktionärer, som istället fick uppleva en actionfylld helg i mestadels sol och växlande molnighet på fladen utanför Björlanda Kile. Vind och vågförhållandena var tuffa och säkerhetsorganisationen arbetade föredömlig med att hålla koll på alla optimister som kapsejsade, seglare som trillade över bord, och utrustning som gick sönder. Incidenter till trots var ungdomarna positiva och skrattade gott när de samlades på land efter dagens seglingar.

”Vi ser redan fram emot augusti nästa år när vi kör igen. Arbetet har börjat med att förbereda inför nästa år så att vi kan toppa årets seglingar och locka än fler duktiga seglare från såväl Sverige som våra nordiska grannar” säger Daniel Roos, RÅSS och projektledare för årets regatta.

.

Från vänster till höger: Calle Lagerberg, KSSS, Oscar Löfgren från KSSS, Rasmus Lindström, RÖSS. Foto Råss

BAKGRUND

Färre kvalificeringstävlingar jämfört med tidigare år och ändrade riktlinjer för yngre seglare skapade en möjlighet att fylla ett gap med en stortävling, framförallt för optimister, där alla kunde tävla mot varandra oavsett ålder. Göteborg och västkusten är hem för en majoritet av Sveriges jolleseglare och är en ledande arena för segling. Björlanda Kile är norra europas största småbåtshamn med gott om utrymme för parkering, uppställning och riggning, vilket möjliggör ett stort antal seglare, coacher och föräldrar att få njuta av en fantastisk regattahelg. De två organiserande klubbarna, Rådasjöns Segelsällskap (RÅSS) och Björlanda Kile Segelsällskap (BKSS) har lång och stolt erfarenhet av att arrangera stortävlingar på regional, nationell och internationell nivå.

OM RÅSS

• Grundat 1965

• Ca 200 medlemmar

• Hemmavist Helenevik, Rådasjön, ca 10km öst om Göteborgs centrum

• Organiserar seglarskolor, jolleträning, och arrangerar ett antal jolleregattor varje år

OM BKSS

• Grundat 1940

• Ca 400 medlemmar

• Hemmavist i Björlanda Kile, nordväst om Göteborgs centrum

• Organiserar seglarskolor, jolleträning och regattor för både jollar och kölbåtar

Top