Gör dig redo för blixten

Wow, vilken obehaglig video! Vi är många där ute som är rädda för blixten och speciellt efter att se klipp som de här. För nånstans tänker man alltid "de kommer inte hända mig",  vad bör man då göra om åskan kommer? 


1. Som vanligt, försök ha koll på vädret och ha uppsyn. När åskmolnet väl är nära går det ofta fort... 

2. Ta skydd i hamnen. Ta dig till den närmsta och bästa hamn så blir du lite mer skyddad än om du är mitt ute på öppet hav. 

3. Om du däremot inte hinner ta skydd i hamnen, ta ner alla segel och göm dig på insidan om du kan aktivera autopilot, annars håll ratten med enbart en hand. Se till att du inte håller i något metall och ta gärna på dig tjocka gummistövlar om det finns ombord. 

4. Det lättaste sättet att skydda sin båt väl ute till havs är att ha åskskyddskablar som du sätter ett per stag som sen hänger ner två meter under ytan. 

5. Dra ur alla sladdar så sparar du all elektronik ombord! 

Så här skriver SMHI om åska: 

"Blixten söker som bekant den kortaste vägen från molnet till jorden, där det minsta motståndet genom luften finns. Detta innebär att nedslagen oftast sker i föremål som sticker upp över omgivningarna, såsom personer (och objekt) på vida, öppna fält, på berg, i båtar, vid stranden och andra plana, öppna platser där en uppstickande person kan vara den högsta punkten på flera hundra meters avstånd."

Top