Furiosa först i mål i ÅF Offshore Race

Furiosa passerar mållinjen i Sandhamn, tisdag morgon klockan 04.50. Foto Henrik Trygg

Här följer ett pressmeddelande från ÅF Offshore Race: 50-fotaren Furiosa, med skepparen Ralf Relander från Estland var första båt över mållinjen i Sandhamn klockan 04.50 tisdag morgon. Fler båtar kommer att fullborda seglingen under det kommande dygnet och då vet vi vem som är totalvinnare.

För 50-fotaren Furiosa gick det undan under seglingen söderut till Gotland. De rundade Hoburgen vid Gotlands sydspets klockan 04.30 på måndagen. De ledde fältet även vid Visby efter att båtarna vänt och kryssade sig norrut. Furiosa tog ”line houour", det vill säga att hon var först att passera mållinjen av alla båtar som seglar runt Gotland i ÅF Offshore Race.

– Det känns jättebra och vi hoppas att vår tid räcker hela vägen. Tävlingen har innehållit alla tänkbara stadier. Igår kväll massor av vind och stora vågor och det kändes som att segla en ubåt. Vi surfade hela tiden och toppade på 28 knop, säger Ralf Relander, skeppare på Furiosa som också vann klassen BIG Boat ORC i förra årets upplaga av ÅF Offshore Race.

Vinnarbåten utses med hänsyn till hur snabbt varje båt seglat utefter sitt handikapp. Därför dröjer det innan alla tider korrigerats och det står klart vem som är totalvinnare och vinnare i de olika klasserna.

Furiosas seglade tid från start till mål var 39:50:25 – 57:19:48 på korrigerad tid men hänsyn tagen til båtens handikapp.

Det är tydligt att det varit en tuff upplaga av den klassiska kappseglingen runt Gotland. Det första dygnet efter starten i Stockholm under söndagen var händelserikt. Hård vind och grov sjö på Gotska sjön testade gränserna för både seglare och deras båtar. Trimaranen Carbon Tiger kapsejsade under söndagskvällen. Besättningen räddades med helikopter och de fyra besättningsmännen klarade sig oskadda. Läs mer i rapporten från Sjöfartsverket här!

Det blev lättare vind på måndagen men 42 båtar avbröt tävlingen under det första dygnet. Under natten mot tisdagen har vinden lättat ytterligare.

Classic-klassen med äldre båtar seglar till Visby och tillbaka och rundar inte Gotland. I den klassen var skärgårdskryssaren Beatrice Aurore första båt i mål klockan 04.43, strax före Furiosa. Deras seglade tid från start till mål var 39:23:02 – 46:21:17 på korrigerad tid.

Av de nästan 200 båtar som fortfarande kappseglar väntas de flesta gå i mål under tisdagen.

Beatrice Aurore strax innan målgången i Sandhamn. Foto Henrik Trygg

Top