Fredagsbåten: Hanuman

De säger att lycka inte kan köpas för pengar, men skulle du ha knappa 15 miljoner dollar över tror vi ändå att du kan komma ganska nära! 

Hanuman, som på sanskrit betyder "försedd med starka käftar", är en apgud i indisk mytologi som förknippas med Vishnus reinkarnation Rama. Förutom sin trohet mot Rama är Hanuman känd som en pålitlig gud på landsbygden, varför bönder ogärna dödar apor. I eposet Ramayana spelar Hanuman en mycket framstående roll som hjälten Ramas vän och hjälpare vid upptäckandet av den bortförda hjältinnan, Sita. Han dyrkas särskilt bland vaishnaviterna, i vilkas tempel i stor myckenhet apor huserar. Hanuman är huvudpersonen i Hanuman-nataka ("Hanumans skådespel") eller Mahanataka ("Det stora skådespelet"), skrivet på sanskrit och behandlande partier ur Ramas historia. Det sägs vara författat av Damodaramishra (på 1000-talet). Enligt indisk mytologi är Hanuman son till vindguden och är utrustrad med snabbhet och styrka.

Den klassiska J-båten Hanuman är en replica av 1930-talets America’s Cup-gigant Endeavour II, bygd 2009 i Nederländerna av varvet Royal Huisman, designad av Charles E Nicholson med en spektakulär interiör designad av Pieter Beeldsnijder. Hon är byggd i aluminum, teak och kolfiber och är en lika lyckad kappseglare som hon är vacker.

Ombord finns tre hytter och ska man leva i ordentlig lyx ska antalet gäster helst inte överstiga 6. Åtta besättningsmedlemmar krävs för att segla båten ordentligt. 

¨

Översikt

  • Längd: 42.1m (138.1ft)
  • Bredd: 6.6m (21.7ft)
  • Djupgående: 4.7m (15.5ft)
  • Deplacement: 183ton 
  • Konstruktion: Skrov och överbyggnad i aluminium, däck i teak. 
  • Cruisingfart: 10knop
  • Maxfart:12.8 knop 

Sugen? Om det någon gång va tid att pruta på en båt är det nu!  Hon finns till salu här!

Top