Francois Gabart slår ännu ett rekord!

Francois Gabart har nu korsat ekvatorn och fortsätter att utöka sin ledning mot den nuvarande rekordhållaren Thomas Coville, i hans strävan att bli den snabbaste ensamseglaren runt jorden.


Skepparen på den 30 meter långa MACIF trimaranen har täckt 647,7 sjömil det senaste dygnet och leder nu med 2294,78 sjömil. Sedan starten i Quessant den 4e november har han seglat 24276 sjömil och haft en snittfart på 27,3 knop.

Gabart kom in i ett blåsigt lågtryck efter att ha rundat Kapudden och hans seglats därifrån upp till ekvatorn har varit magnifik. Det tog honom 6 dagar, 22 timmar och 15 minuter från Kapudden-Ekvatorn vilket utgör den bästa tiden någonsin, båtar med besättning medräknat. Förra rekordet på 7 dagar, 4 timmar och 27 minuter hölls av besättningen på Banque Populaire V i Jules Verne 2011-12.

Detta betyder att han ligger i en väldigt bra position för att nå Quessant innan den 23e december kl 13.09 svensk tid, vilket isåfall gör honom till ny rekordhållare. Men det finns en stor utmaning kvar, han ska fortfarande segla igenom de stora stiltjen som ligger i Atlanten.

Top