Francois Gabart efter världsrekordet - "Det är enormt"

Francois Gabart har tidigare vunnit Vendee Globe, Route du Rhum och Transat Jacques Vabre. Förra veckan blev han den snabbaste ensamseglaren runt jorden någonsin när han fullständigt krossade Thomas Covilles tidigare rekord och gick i mål på 42 dagar med en snittfart på 27 knop. Nedan är en översatt intervju från franska med Gabart. Originalet hittar du här.


Du slog inte bara rekordet, du krossade det!

- Ja, jag kan inte historien av alla rekord, men ja… Jag förväntade mig inte det. Ärligt talat så hade jag en liten förhoppning om att slå rekordet, men att slå det med så mycket hade jag aldrig trott…”

Vad är du mest stolt över?

- Jag är mest stolt över allt jobb vi har lagt ner på laget och båten, sedan… Jag kommer inte ens ihåg hur många år sedan! För 2, 3 eller 4 år sedan startade vi projektet. Vi gjorde en super-båt, och en super-resa. Jag är stolt över resan.

Hur rankar du dina känslor idag?

- Man ska inte ranka eller jämföra känslor… men det är enormt.

(Kan inte höra vad personen frågar)

- Det var overkligt igår kväll. Bäcksvart och fullt med fiskebåtar. Det var en fiskare precis på mållinjen! Jag nådde honom på radion och frågade om jag kunde passera honom till höger…”Ja visst, inga problem”… Det var konstigt, men att vara här nu, med alla er, känns också jättekonstigt!

- Som jag sa innan starten, behöver man 3 parametrar för att lyckas:

1. En bra väderlucka.

2. Lite tur, och jag hade definitivt en del tur; om jag hade lämnat tre timmar senare kanske jag hade missat den fina väderluckan i södra Atlanten…

3. Och när man har en bra väderlucka som i södra Atlanten måste man hålla sig i det!

Dolde du någonting?

- NEJ! Jag dolde ingenting. Det hade varit annorlunda om det hade varit ett race. Jag försökte visa så mycket som möjligt.Av respekt, finns det några grejer man inte säger, men det har varit tufft, du vet det, jag sade det. Jag var på gränsen hela tiden. Detta är vad jag ville göra. Och jag gjorde det.

Har du något att säga till Thomas Coville? 

Jag ville tacka båda båtarna från förra året. Först Thomas som pushade mig som aldrig förr. Jag tror inte jag hade presterat lika bra om Thomas rekord inte hade funnits. Det är säkert. Han tvingade oss att bli bättre. Och även Francis Joyon med besättning efter det. Det var övertygande. Dom var 6 personer ombord, men om dom kan göra det på 40 dagar så borde det gå att göra det på bättre än 49 dagar solo. Både de båtarna fick mig att drömma förra året, och pushade mig. Det faktum att jag är här idag med denna tid, är dom en del av det.

Inbillade du dig att du hade en motståndare bakom dig, för att motivera dig?

- Jag sa till mig själv att köra full gas hel tiden, vad som än händer. Oavsett om du är före eller efter, försök göra ditt bästa, från start till mål, utan att ta dumma risker, men samtidigt utan att sakta ner…

Förväntade du dig att det skulle vara såpass uttröttande?

- Ja, det förväntade jag mig.

När kände du att det var klart?

- Jämfört med Vendee Globe, så visste jag dom sista dagarna att rekordet skulle slås så länge jag kunde undvika tekniska problem. Med det sagt så finns det alltid en risk för tekniska problem, speciellt på slutet när skepparen är trött…

Är det starkare känslor än när du gick i mål i Vendee Globe? 

- Man ska inte jämföra känslor… Jag ville att det skulle vara lika stort som Vendee Globe. Och här är jag, det är grymt. (med gråten i halsen)

Du pratade mycket om trötthet, hur känner du dig?

Jag har ont överallt….. överallt…. Jag har haft ont i flera veckor nu. Jag sover inte; inatt sov jag ingenting… Jag är helt slut.

Känns det bra att gråta?

- Ja, det känns bra.

Kommer du försöka slå ditt eget rekord?

- Inte just nu!!

- Vad som får mig att drömma nu är att flyga runt jorden. Med en besättning tror jag inte vi är långt ifrån det. Med besättning borde man kunna flyga 90% av tiden och det kommer att gå väldigt, väldigt fort.

- Rekordet kommer att slås, och det kommer slås snart och med en stor marginal.

Men rätt väder då?

- Ja, men om båten flyger i 15 knops vind, och seglar i dubbelt så fort. Man kommer hitta rätt väder. Det kommer självklart inte bli enkelt. Hoppas jag i alla fall. Jag hoppas att nästa person inte kommer tro att det är klart innan starten! Det kommer självklart bli tufft för nästa person, men han kommer slå rekordet; säkerligen. Och han kommer att slå det med mycket! Det är jag säker på!

Hade det varit någon skillnad om du hade haft besättning? Hade det gått fortare?

- Jag hade inte varit lika trött… Och det hade varit snabbare. Det är vissa områden där du seglar väldigt fort med autopilot, som i slutet av Stilla Havet och i början av Södra Atlanten, där hade det inte gjort stor skillnad med besättning.

- På de ställen där det är mycket manövrar är det såklart snabbare med besättning. Men först av allt; jag hade inte varit lika trött. Med besättning kan man lita på dom andra och vila på riktigt.

Hur sover man när man samtidigt seglar i 35-40 knop? Måste man vara dödstrött för att somna?

- Det är utmaningen, att sova i 40 knop, leva i 40 knop… Man måste lita på båten och sig själv. Det är svårigheten med att segla ensam. Låt båten gå fort. Men jag kommer inte ljuga, ibland är det rätt på gränsen…

Top