FRANCIS JOYON BRYTER SITT EGNA VÄRLDSREKORD

Han är mannen som föredrar att sätta rekord på egen hand. Fransmannen, som är 61 år fyllda, seglar sedan länge ensam och gärna långt med det eviga målet att slå sina egna rekord. Det är såklart Francis Joyon vi talar om.

2013 slog han rekordet att singlehanded segla över Atlanten då Joyon tog sig över på 5 dagar, 2h och 56 minuter. I år, ungefär fyra år efter senaste rekordförsöket tog han sin trogne maxitrimaran IDEC Sport igen och slog rekordet på nytt med över 49 minuter tillgodo.

- Jag bara gjorde det, sa en trött Joyon vid målgång. Det var skönt att få komma i mål eftersom de senaste 24 timmarna varit väldigt tröttsamma. Autopiloten har inte riktigt fungerat så jag har stått vid rodret i 24 timmar. 

För den ännu inte tycker att Francis Joyon är en våghals, berättar även fransmannen att avresan från New York blev lite för hastig. Joyon hann inte riktigt packa den proviant som behövdes och kastade loss med ett gäng ägg och några bananer ombord. Den proviant som funnits sen innan hade ätits upp av besättningen som seglade The Bridge 2017 i juni.

Det kan även tilläggas att IDEC Sport redan slagit ett rekord i år då hon, skeppad av samma galne fransman, slog ett nytt världsrekord i Jules Verne. Läs mer om rekordet och segligen ombord IDEC Sport på www.idecsport-sailing.com.

Top