Framtidsspaning med Allt för sjön

Nu är det inte långt kvar innan Allt för sjön slår upp portarna. Och vad passar då bättre än en framtidsspaning på temat båtliv signerad arrangören? Ämnen som hållbar båtproduktion, eldrift, innovationer och kommande premiärer dryftas - bland mycket annat.

Vi kommer främst hålla koll på det seglinsrelaterade såklart, som segelbåtar (stora som små), Classic Boat Show, eldrift, trender inom design och ägarskap, återbruk, uppkopplat, prylar och lek. Vad är dina tankar om framtidens båtliv?

Allt för sjön 2023 – för första gången med två långhelger

2023 års Allt för sjön öppnar upp med välfyllda hallar, där kan besökaren spana in allt från segel- och motorbåtar, surfbrädor, kajaker, jollar och vattenskotrar till utrustning, kläder och ny teknik. Som besökare kan man ta del av tips från proffsen, träffa charterbolag och båtuthyrare, prata med representanter från klubbar, föreningar och utbildningsföretag. Här visas även nya tekniska framsteg som underlättar både navigering och hantering av båten.

Allt för sjön går för första gången under två långhelger, första helgen är 9–12 mars och går då parallellt med Antikmässan, andra långhelgen är 16-19 mars och arrangeras då parallellt med Sportfiskemässan.

"I år bjuder Allt för sjön på åtta fullspäckade dagar fördelade på två långhelger. Här väntar en båtmässa fylld med aktiviteter, nya båtar och en helt ny tillbehörshall i hall B. Oavsett om du längtar efter att förverkliga drömmen om en helt ny båt eller samla mer inspiration, har du alla möjligheter under årets mässa." - Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön.

Motorbåtar på Allt för sjön 

Som vanligt dominerar motorbåtsutställarna och i år finns en del helt nya utställare och nya båtmärken på plats. Här väntar allt från mindre instegsbåtar till riktigt stora nyheter, bland annat kommer finska Targa med tre båtar, varav en är en nyhet. Här finns även Galeon med sin innovativa 400 Fly och Grandezza kommer med sin nya Grandezza 30 CA. Marindepån visar över 35 båtar i sin stora monter. Även Nimbus Group, med varumärken som Alukin, Nimbus, Bella, Falcon, Flipper och Aquadoor, satsar stort och har en monter på över 900 kvadratmeter för sina varumärken, inklusive Axopar. Windy visar två nya båtar och Westline presenterar även de två modeller. På mässan väntar även märken som bland annat Delta, Arronet, Glacier 48, Marstrand Yacht med Cormate, Askeladden, Iron, Highfield, Nobless och Sea Ray. Yachtdesignern Ted Mannerfelt kommer visa upp flera premiärer, däribland Delta 48, Iron 827 Coupé, Ryds 650, Seastorm och den helt nya Mantaray.

"Allt för sjön har huserat i Stockholmsmässan lokaler sedan tidigt 1970-tal och har blivit en självklar mötesplats för båt- och skärgårdsfantaster i alla åldrar. 2022 skulle bli året vi firade Allt för sjön som hundraåring men på grund av pandemin fick vi ställa in både 2021 och 2022. Vi märker att det finns ett uppdämt behov och en längtan efter arrangemang som Allt för sjön och vi är därför extra glada att åter skota seglet och välkomna besökarna i mars." - Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön.

Segling på Allt för sjön

Intresset för segling fortsätter att öka och framtidstron är stark. Det märks inte minst genom våra aktiva svenska varv. På plats finns bland annat Arcona och Beneteau, olika jollar, sportbåtar, e-foilbrädor, vindsurfing och aktiva klassbåtar. Segelmakarna är väl representerade och redo att både komma med tips och bjuda på samlade erfarenheter. Här finns även charterbolag. I år har den populära seglingsbassängen praktiskt nog integrerats i seglingsavdelningen. KSSS kommer bland annat att visa sin bredd från ungdom till OS-elit, Gotland Runt och kommande arrangemang 2023, bland annat EM i 29:er.

Classic Boat Show

Omtyckta Classic Boat Show visar i år en gedigen samling av kulturskatter, av både segel- och motorbåtar. Årets teman är något förenklat ”kanotens historia” och ”jubileerna”. Motor Yacht Society (MYS) ställer ut tio utvalda och unika motorbåtar. Här kan besökarna även spana in vackra Mälarbåtar, Skärgårdskryssare och Rivor. Vid östra entrén väntar en spännande installation i form av den klassiska båten ”Raket” med syftet att lyfta fram frågan om svenska klassiska båtar som ett immateriellt kulturarv.

Båttrender att ha koll på

Effektiva skrov, smart design, eldrift och en större miljömedvetenhet. Men också en längtan efter äventyr, ett ökat fokus på familjen och ett växande intresse för utbildning och digitalisering. Här listas båttrenderna att ha koll på 2023.

Eldrift och effektiva skrov

Medvetandet om de koldioxidavtryck och påverkan på miljön som båtlivet orsakar fortsätter att öka. Det gäller både bland enskilda båtägare och hos branschen i stort. Vi kan förvänta oss mer miljövänliga material i båtkonstruktioner och effektivare framdrivningssystem. De senaste åren har användningen av elektriska framdrivningssystem i båtar tagit fart ordentligt. Nya framsteg inom batteriteknik och elmotordesign i kombination med mer effektiva skrov och utvecklingen inom bärplansteknik snabbar på utvecklingen. Vi kan förvänta oss att se allt fler tillverkare komma med elektriska modeller i olika storlekar, stilar och prisklasser.

Allt fler utvecklingsprojekt handlar nu om eldrift eller olika former av hybridlösningar. Vi ser fler båtar med bärplan och nya elbåtsaktörer växer fram. Bland elbåtarna märks X Shore, Candela, Hwila, Strana och elmotorer från ePropulsion, Evoy och Mercury. 

Nya sätt att äga båt

Dessutom ökar kringservicen och det kommer allt fler olika sätt att äga båt. Utbudet av olika båtpooler har ökat starkt de senaste åren. Konceptet går ut på att du betalar en fast månadskostnad för att få tillgång till en eller flera olika båtmodeller. Hur mycket du får betala varierar mellan företagen och de typer av båtar som erbjuds samt hur ofta du väljer att få tillgång till båten. För att få bli medlem kan det ställas krav på att du som lägst har ett förarbevis för fritidsbåt. Vissa av båtpoolerna erbjuder kostnadsfritt en kortare introduktionsutbildning. 
För dig som vill ut på sjön en eller ett par gånger per år, eller är ny in i båtlivet, kan det vara praktiskt och enkelt att hyra en båt. Dels kan du förvänta dig att allt på båten fungerar, dels slipper du arbetet med båt.

Att äga båt tillsammans med andra är ett smart alternativ, förutsatt att ni som delägare redan från början gör klart vilka regler som gäller. Ni delar på kostnaderna och på arbetet med att sköta båten.

"Som Sveriges största båtmässa är hållbarhet en viktig och nödvändig del av vår verksamhet. Östersjöns miljö har succesivt försämrats under de senaste hundra åren, och den är idag ett av de mest förorenade och känsliga innanhaven i världen. Om inte något radikalt görs är risken ett helt dött innanhav som sedan inte går att rädda, och det vill ingen att kommande generationer ska behöva leva med." - Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön.

Nytt i tanken

Andelen förnyelsebart bränsle ökar. Nu erbjuds allt fler varianter av biobränsle i stället för traditionellt fossilt framställd bensin och diesel. Genom att använda biobränsle kan både utsläpp och klimatpåverkan minskas, samtidigt som du fortfarande kan använda din bensin- eller dieselmotor i stället för att byta ut den mot eldrift. 

Återbruk

Återbruk är en trend vi ser i flera branscher och båtbranschen är inte ett undantag. Allt fler väljer att köpa begagnade båtar, renovera dem och sätta sin personliga prägel på båten. Om något går sönder på den befintliga båten har man blivit bättre på att ta hand om och reparera båten i stället för att köpa nytt. 

Mera lek

Idag handlar båtlivet om så mycket mer än bara själva transporten. Allt oftare används båten som en möjliggörare för upplevelser och äventyr. Lasta ombord kajaken, ta med dig klätterrepen, SUP-brädan eller joggingskorna. Förena nöje med nytta - båtliv med friluftsliv.

Familjen i fokus

Även om fiske fortfarande är den främsta aktiviteten på en båt, växer sektorn inriktad på familjeaktiviteter starkt. Allt fler yngre barnfamiljer upptäcker båtlivet. Den yngre målgruppen ställer högre krav på teknik och digitala lösningar, något som branschen jobbar hårt för att leva upp till. Andelen kvinnor som själva tar kommandot bakom ratt och spak ökar äntligen på riktigt.

"Intresset för ett aktivt uteliv har vuxit starkt de senaste åren och båtlivet är inget undantag. Vi bor i ett land där närheten till vatten och båtliv är i det närmaste unikt. Dessutom gör ny teknik och nya tjänster det enklare än någonsin att ta steget in i båtlivet och bli en del av gemenskapen. Allt för sjön bjuder på mängder med nya segel-, motor- och elbåtar, varav vissa har världspremiär, medan andra visas i Europa eller i Sverige för första gången." - Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön

Uppkopplat

Modern digital teknik, smarta multifunktionsinstrument och nya integrerade helhetslösningar fortsätter att förenkla båtlivet. Allt fler båtar utrustas med uppkopplade funktioner som gör att de kan kommunicera med andra enheter, såväl ombord som i land. Funktioner som Wi-Fi, GPS-spårning och möjligheten att fjärrstyra exempelvis pumpar eller lampor blir också vanligare.

Nya sätt för första steget

Fortfarande är motorbåten den dominerande båttypen för att ta steget in i båtlivet, men det blir allt vanligare att en mindre segelbåt eller en egen vattenskoter är fordonet som leder in i båtgemenskapen båtlivet. Fler barnfamiljer och unga väljer att satsa på en segelbåt. Här spelar dels miljömedvetandet in, dels det stora utbudet på begagnade segelbåtar till överkomliga priser. Även de senaste årens stora intresse för båtpooler håller i sig och tjänar som en instegsmöjlighet för den som inte vill äga en egen båt.

Prylar på Allt för sjön 

I Allt för sjöns tillbehörshall väntar mängder av ny smart utrustning, praktiska hjälpmedel för att rusta båten och annat mer eller mindre matnyttigt för den som vill vara redo för båtsommaren. Båtlivet är ett härligt sätt att umgås tillsammans på och det behöver inte alltid innebära bilden av den klassiska båtsemestern. Det finns aktiviteter och prylar oavsett om det är för en dag ute på klipporna med vännerna, en morgonrunda med kajaken eller semester med familjen. Nedan listas några prylar som kommer visas upp på Allt för sjön. 

Surfa med motor

Utbudet av elektriska surfbrädor, så kallade jetsurf-brädor eller fliteboards, har vuxit starkt sedan de lanserades för några år sedan. De motordrivna surfbrädorna finns även med miljöklassad direktinsprutad bensinmotor. Brädor försedda med hydrofoil gör det möjligt att surfa ovanför vattenytan med minimal friktion. Foilen kan användas med många typer av vattensportsbrädor, exempelvis surffoilboards, kite-foilboards och vindsurffoilboards.

Skimboard

Skimboarding har äntligen hittat till Sverige. Det är något knepig att få grepp om i början, men övning ger som bekant färdighet – och bra mycket glädje på köpet. Du tar helt enkelt din skimboard, springer ut i sjön och kastar dig på brädan för att sedan surfa.

Vindsurfing

Vindsurfing är en härlig sport där vind, vågor och strömmar styr din väg genom vattnet och kombinerar allsidig fysisk träning med naturupplevelser. Framför allt är sporten omväxlande och varje tillfälle unikt utifrån väderförhållande och surfställe. Just variationen och utvecklingsmöjligheterna, det vill säga att öka svårighetsgrad genom att segla i större vågor, mer vind, olika segel och brädor, gör det snudd på omöjligt att tröttna.

SUP

SUP (stand up paddle boarding) har snabbt blivit en av världens populäraste vattensporter. Det är lätt att förstå. En SUP passar för de flesta, finns i flera olika utföranden och prisklasser. Dessutom är det både roligt och ger bra motion. Många har fastnat för den version av SUP:ar som är uppblåsbara, då de är enklare att transportera och numera finns i hög kvalitet, vilket gör dem
stabila och lättpaddlade.

Wingsurf

Wingsurf är en relativt ny sport där du använder dig av en vinge som du håller i. Du kan utöver att använda vingen på vatten med en SUP eller hydrofoil, även köra med skridskor på is, snowboard eller skidor på snö. Vingen, som påminner om ett vindsurfsegel, är byggd som en kite. Lätt att använda och väldigt roligt!

Kitesurfing

En kitesurfare utnyttjar vindens kraft med hjälp av en kite (eller drake) för att kunna surfa på vattnet med en kitebräda. Communityn för kitesurfing i Sverige är stark och välkomnande. Var inte rädd för att fråga folk på stranden. Alla har varit nybörjare någon gång, och nu är det kanske dags för dig att komma i gång.

Roddbåtar

Allt fler upptäcker den klassiska roddbåtens fördelar, både som ett sätt att trimma
muskelgrupper och miljösamvetet medhårs. Idag används roddbåten till så mycket mer än att bara ta upp nät, eller ro till närmsta vik. Nu finns nya modeller formade som små spjut, redo att snabbt ge dig skjuts genom vattnet för att tillfredsställa så väl sport-, som motions och långfärdsbehov.

Jollesegling

Optimistjolle, 2-krona, Laser, E-jolle, 505… listan kan göras lång på roliga instegs- och fortsättningsjollar. Numera har även utbudet av uppblåsbara seglingsjollar ökat. Att segla jolle är ett perfekt sätt för så väl barn som äldre att få smak på båtlivet. Du lär dig snabbt att tyda vind och vågar. Ofta går det att hitta begagnade jollar att börja med.

Mer om mässan hittar du på www.alltforsjon.se.

Top