FRÅGA FRÅN USA: VAD SEGLAR JAG FÖR BÅT?

Den här båten som heter Ran IV kom till USA från Sverige sent femtiotal och ägs nu av en medlem i City Island Yacht Club i New York, men han vet inte vad det är för båt. Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.

Redaktionen har konsulterat ett par specialister och gissningen är Ö8, d v s en Östersjökryssare. De finns i fyra olika storlekar Ö6, Ö8, Ö10 och Ö12. Vi hittar flera som påminner om den oidentifierade båten. En är Ö8 Marita som konstruerades av Tore Holm och finns bland fem andra Ö-åttor i Sail Yacht Societys register över jakter. Hon beskrevs av i Kryssarklubbens årsbok 1948 som snabbseglande, sjövärdig långfärdsbåt med fyra bekväma liggplatser. Båten i USA sägs enligt köpehandlingen vara byggs hos Holman, men det finns ju inget varv med det namnet i Sverige, men det skulle kunna var en felskrift för Holms.

Någon som vet mer om Östersjökryssare kan kanske lösa gåtan Ran IV och med lite tur kanske få sig en segeltur i New York som belöning?

TEXT: OLLE APPELBERG

Top