FORMULA 18 SM/NM i Stenungsund

Idag startar ett av Sveriges i år största SM deltagarmässigt i Stenungsund.


Mellan den 14-17:e augusti kommer Formula 18-klassen för första gången ha sitt svenska mästerskap på västkusten och då i kombination med det nordiska mästerskapet. Idag startar regattan med ett tuneup race för att slutligen avslutas på lördagen den 17:e med Tjörn Runt. I skrivande stund är det 36 besättningar ifrån Sverige, Norge, Danmark och Finland anmälda. I fältet återfinns bland andra årets Sverigeetta Leif Dahl, förra årets norske mästare Ole Petter Pollen samt förra årets nordiske mästare Petter Karlberg vilket gör att konkurrensen kommer bli stenhård.

Formula 18, eller F18 som den också kallas, är en populär katamaran som är ca 6 meter lång och seglas av två personer. Formula 18 är ingen entypsklass utan en konstruktionsklass där alla båtar är byggda inom en box regel som bestämmer katamaranens längd, bredd, masthöjd, segelyta och vikt. Regeln gör även att båtarna blir förhållandevis likvärdiga samt att priset kan hållas nere. För närvarande finns det ett 10-tal olika typer som har lite olika styrkor och svagheter. I världen är F18 en stor klass i framförallt i Holland, Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, USA och Australien. Klassen blev uppmärksammad i Sverige först i början av 2000-talet med Archipelago Raid i Stockholm. Därifrån växte den och idag finns ett 60-tal aktiva besättningar på olika platser i landet. Att segla F18 är en fartfylld och spektakulär form av segling med farter på undanvinden som regelbundet uppgår till 20 knop eller mer.

Mästerskapet är uppdelad i två delar och inkluderar två dagars bankappsegling och en slutlig långdistanssegling i det klassiska Tjörn Runt. Banseglingarna kommer att seglas på en kryss-länsbanapå Hakefjorden, alternativt på Askeröfjorden utanför Stenungsund. Banorna ligger inomskärs nära land viket möjliggör att publik kan se racen ifrån land. Den sista dagens segling Tjörn runt firar i år 50-års jubileum och kommer då att seglas motsatt håll från tidigare år med målgång i Steungsund. Formula 18 klassen kommer att vara den största klassen i detta event och kommer inte att gå någon obemärkt undan. Synen när de över 30 katamaranerna kommer slörande in på Hakefjorden i full fart kommer bli imponerande för såväl seglare som åskådare.

Båtarna kommer att ligga strax söder om badstranden vid Stenungsund segelsällskap, vilket gör att den som är intresserad har möjlighet att komma förbi och kolla in båtarna på land eller prata med seglarna.

REGATTA PROGRAM

Onsdag, 14:e augusti

Registering 08.00 –20.00

Tune-uprace 16.00

Opening ceremony, Skepparmöte 20.00

Torsdag, 15:e augusti

Förstastart 11.00

Ingenstart efter 17.05

Fredag, 16:e Augusti

Förstastart 11.00

Ingenstart efter 15.05

Lördag, 17:e augusti (TjörnRunt)

Start förTjörnR unt 09.00

Prisutdelning 21.00

(Totalt är 15 seglingar planerade)

För mer info och resultat kommer finnas på formula18sweden.wordpress.com samt www.stss.se.

Eller kontakta Formula 18 förbundet på f18sweden@gmail.com.

Klicka på kanppen för informationen i pdf-format!

Top