FOLKBÅTARNAS MÄSTARE MÖTER KSSS ELIT LAGKAPP I ÅRETS UTMANING FRÅN SEARCH

Sedan förra säsongen ordnar Search Magazine årligen en kappsegling för att lyfta fram klassiska båtar som seglas vasst och aktivt - SEARCH Magazine Classic Yacht Challenge. Fotot ovan: Lagmästarna i folkbåt från vänster Ulf Bengtsson, Svante Svensson och Folke Berntsson - Mats Millbourn saknas. Foto Thomas Johansson Vinnalt Foto HalmstadI årets upplaga firas folkbåtens 75-årsjubileum med lagtävling i folkbåt. Den börjar med två seglingar med krysslänsbanor på Lilla Värtan och en avslutande publik distanssegling in till Stockholm city.

De regerande mästarna i LagSM för folkbåt, Halmstad SS, utmanas av individuella svenska mästare, som till exempel, förra årets SM vinnare individuellt och andra lag med duktiga folkbåtseglare.

För extra krydda ställer KSSS upp med ett lag med seglare på elitnivå.  De är inte några mästare på folkbåt utan seglar vanligen helt andra båtar. Vilka de utmanarna blir är ännu en hemlighet.

Ett lag består av två båtar med vardera två till tre personers besättning.

De regerande lagmästarna från Halmstad SS är Ulf Bengtsson, Svante Svensson, Mats Millbourn och Folke Berntsson. De individuella svenska mästarnas lag består av Anders Olsen, Per Wärnegård och Johan Wärnegård i den ena båten och Lars-Gunnar Lindberg med besättning i den andra.. 

Seglingarna arrangeras av Vikingarnas SS på Sveriges nationaldag den 6 juni. Folkbåtsförbundet ställer upp med nordiska folkbåtar i både plast och trä. Search Magazine svarar för pokal och publicitet. Det är en inbjudningsegling som vänder sig till aktiva kappseglare också i andra klasser. Skulle du vara intresserad så ta kontakt med Folkbåtsförbundets ordförande Donald Bratt på donaldb@algonet.se. Antalet deltagare är dock begränsat av antalet tillgängliga lånebåtar.

”Det här är både unikt och roligt att folkbåten får den här publiciteten genom Search Magazine och att vi får visa upp våra fina båtar i en lagkappsegling av den här typen. Seglingsformen kallas i folkbåtssammanhang ”Sessanpokalen”. Pokalen sattes upp av Sessanlinjens dåvarande VD Ulf Trapp. Det är en internationell lagkappsegling som seglats sedan 50-talet.

Folkbåtens stora segling är annars Guldpokalen som arrangeras varje år sedan 1963. Senast i Helsingfors samlades 65 besättningar för att göra upp om den legendariska pokalen.

Folkbåten seglas flitigt i de ursprungliga länderna Danmark, Finland, Norge, Sverige samt i de tillkommande Estland, Tyskland och USA,” berättar Donald Bratt

Prisutdelare blir Patrik Salén vars farfar Sven Salén gjorde en fantastisk insats för att bredda svensk segelsport genom att driva på utvecklingen av ”en folkbåt”. Han beställde själv 60 båtar som alla var sålda innan de var färdiga att sjösättas. Totalt har det byggts 4500 nordiska folkbåtar varav 1100 i plast (ej att förväxla med IF-båten). De flesta som kappseglar i Sverige gör det numera med båtar i plast. 

Det är andra gången som Search Magazine Classic Yacht Challenge arrangeras. Förra året möttes två av skärgårdskryssarnas giganter SK95 Marga och La Morena i matchrace på Kanholmsfjärden. Utmanaren Marga som inte varit i vattnet på 49 år vann och segrade senare på säsongen också bland annat i ÅF Inshore Race med ett 60-tal moderna båtar bakom sig. Marga byggdes 1921 och La Morena 1922.

TEXT OLLE APPELBERG

Top