Flytande hem som är orkansäkra och utsläppsfria

Den holländska arkitekten Koen Olthuis samarbetar med det Miami-baserade företaget Arkup för att bygga ett 4350 kvadratmeter stort hus som flyter på vattnet. Huset ska vara självförsörjande och kunna motstå orkaner i kategori fyra.

En majoritet av alla växthusgaser som släpps ut kommer från när vi människor bränner fossila bränslen för värme och transport. Dessa utsläpp leder till global uppvärmning, vilket i sin tur leder till varmare havsvatten. I fjol såg vi konsekvenserna av de varmare haven när orkansäsongen blev värre än någonsin.

Det lär inte bli bättre förrän vi drastiskt minskar våra utsläpp av koldioxid. Koen Olthuis har tagit saken i egna händer och designar hem som flyter på vattnet och som inte släpper ut några avgaser alls. Dessutom ska de tåla orkaner.

Varje hus är 4350 kvadratmeter stort och har fyra sovrum och 4,5 badrum. Med hjälp av en kombination utav solceller, vattenrenare och ett system för att sortera soppor ska de vara helt självförsörjande.

De kommer med 30-kW solceller och 1000 kWh litium-batterier. Regnvatten samlas på taket och transporteras till husets skrov där det renas.

Arkup säger att dess båtar/hem är ”ett nytt sätt att bo på havet, eftersom man kan känna sig 100% säker och skyddad.” Varje hem är utrustad med stöt-säkra glas för att förhindra att de spricker, och ett hydrauliskt system som kan lyfta upp huset om kraftigt regnfall eller en orkan inträffar. Varje hydrauliskt ben kan lyfta huset upp till 12 meter och kan dessutom transportera hela enheten i 7 knop.

Det är sannerligen en häftig idé och ett kreativt sätt att försöka minska utsläppen på. Om priset är rätt kanske det kommer en dag där majoriteten av oss människor bor på havet istället för på land.

Top