Flera valar utan fena har setts utanför Kaliforniens kust

Vanligtvis är en det en fantastiskt upplevelse och få förunnat att se en val. Men på senaste tiden har det kommit in varningar om att folk har sett gråvalar utan fena utanför Kaliforniens kust.


Så mycket som fem gråvalar har setts utan fenor. De har setts i samband med att tusentals gråvalar migrerar norrut längs USAs västkust till Alaska där de spenderar sommaren.

Foto: Merrill Gosho, NOAA

Alisa Schilma-Janiger, som forskar på valar i Kalifornien, sade: ”Jag kan inte se några andra orsaker än att de har trasslats in i någonting.” Även om det inte har rapporterats fler sådana incidenter än vanligt i år.

Även om en del valar överlever utan sin fena, så har åtminstone en dött. Hon var en ung hona som inte kunde fly från en späckhuggarattack utan sin fena.

Det verkar som att krabbfiskeutrustning är boven till de flesta incidenter där valar trasslar in sig. Det är oklart vad som kan göras i framtiden för att undvika problemet. Att förlora sin fena är ett enormt problem i havet, även om vissa överlever så krävs det enormt mycket mer energi och tur att ta sig fram och överleva.

Läs mer här på bnqt.com.

Top