Fl(sm)ygfilma inte i Norge - om du är ryss

eSysman SuperYachts har arbetat över 20 år inom superyachtindustrin. Han älskar att berätta historier om dessa väldigt speciella båtar genom via Youtube. Sedan Ukrainakrigets utbrott och införandet av sanktioner mot ryska oligarker har han ägnat en hel del tid på att följa upp jakten på deras gigantiska lyxåk. Så även i detta avsnitt (M/Y Nord, Andromeda, Valerie/Meridian A). Han följer också upp Usmanovs Fabergéägg* som visade sig vara falska. Men avsnittets huvudnummer utspelar sig i Norge.

Från och med den 28 februari 2022 är ryska flygfarkoster förbjudna i norskt luftrum vilket 47-årige Andrej Yakunin bittert fick erfara efter att han flugit sin drönare över Svalbard. Andrej är son till Vladimir Yakunin, tidigare chef för Rysslands statliga järnväg och utpekad som en av Putins närmsta allierade. Andrej sitter nu bakom lås och bom i Norge.

Bilden ovan visar Andreys båt Firebird när hon anlände till UK 2021 efter en 5 år lång världsomsegling. Andrey Yakunin har dubbelt medborgarskap; ryskt och brittiskt, och är bosatt i London. Bilden har alltså inte direkt anknytning till historien annat än att det var med just båten Firebird som Andrey seglade med längs den norska kusten när drönaröverträdelsen begicks.

*Fabergéägg är diamantbesatta och emaljerade påskägg som Peter Carl Fabergé och hans företag gjorde på beställning åt den ryske tsaren mellan 1885 och 1917. De drygt 50 Fabergéäggen anses vara bland det absolut bästa inom juvelerarkonsten.

Top