First 18 SE visas på Allt för sjön

Snart slår Båtmässan Allt för sjön i Stockholm upp portarna och en av segelbåtarna som visas upp där är First 18 SE. Vi tjuvstartar! Enjoy!

"Snabb, övernattningsbar, trailerbar, lätt att hantera, lätt att förvara och uppbackad av en stor intresseorganisation för kappseglingar, eskadrar, råd och tips." Så beskriver svenska återförsäljaren Yachtsale nya First 18 SE från Beneteau. Och lovorden fortsätter:

"Ett brett skrov som har nära till planing. Och så en reslig kolfiber-rigg utan backstag och annat som krånglar till det. Båten har med andra ord allt som pumpar upp adrenalinet. Oavsett det gäller kappsegling eller äventyrsseglatser.

Vi skulle dock aldrig våga nämna ordet fulländad om det inte vore för ytterligare några avgörande egenskaper: Ta bara det faktum att båten har uppfällbar köl och roder som lätt kan avlägsnas så att man kan komma åt de grundaste av vikar och utnyttja First 18 SE som den snabbseglande campingbåt som den är.

Sjösättning går, liksom torrsättning, lekande lätt och inom en halvtimme (mindre än så när du har fått in snitsen) är First 18 SE riggad och redo för race.

Frågan är ändå om det inte är seglingsegenskaperna som imponerar mest när loggen visar tvåsiffrigt redan i måttliga vindar. Det är då man uppskattar finesser som dubbla roderblad, fock på rulle och en mycket väl tilltagen och lättarbetad sittbrunn. Listan kan göras lång."

Någon mer än vi som blir nyfiken på båten?

Allt för Sjön har öppet två långhelger; den 9-12 mars och den 16-19 mars.

Top