Finska östkusten – en dold skärgårdspärla

Vid den här tiden på året är längtan efter vår, värme, sol och hav extra stark. Det är också en tid då många av oss planerar och smider planer inför semestern. Var har du tänkt att styra kosan mot sommaren 2023? Här följer ett oemotståndligt destinationstips signerat Visit Kotka Haminaen destinationsorganisation för regionerna Kotka, Fredrikshamn, Lovisa, Pyhtää, Virolahti och Miehikkälä.

Observera: informationen är inte helt anpassad för resenärer på egen köl men bjuder ändå på mängder av inspiration och en hel del matnyttig information.

Ett äkta ”local trotters”-paradis hittar du i östra Finland. Här finns oexploaterade kustområden för oss svenskar som önskar bad- och naturupplevelser, men även mer nervkittlande aktiviteter. Skapa nya och unika resminnen långt från massturismen!

Finland är inte bara världens lyckligaste land, enligt World Happiness Report 2022, de har även världens största skärgård med mer än 80000 öar utanför sin kust. Ändå är den främmande för många, inklusive oss svenskar. Semestra i närområdet bara en timme från Helsingfors, där grönskan, gyllene stränder och det blå havet möts samt nya reseäventyr väntar runt hörnet. Finska östkusten är en oexploaterad skärgårdspärla för ”local trotters”. Ett perfekt resmål om du vill åka på en naturskön upptäcktsresa där du kan utforska badstränder och kombinera ö-hoppning med massor av utflyktsmål och adrenalinkittlande aktiviteter – här kommer du med stor sannolikhet inte att träffa din granne.

Kotka hamn från ovan. Foto: Visit Kotka Hamina

Kotka är en stad vid Finska vikens norra kust med anor från 1879. Här bor cirka 51668 invånare. Foto: Visit Kotka Hamina

Outforskade stränder – närmare än du tror

Från Sapokka hamn kan du ta båten i 40 minuter till Fagerö, en unik ö som är känd för sina vackra sandstränder och stora tallskog. Här finns det gott om plats för sol, bad och beachvolley eller för att promenera längs vattnet. 
 
Ska sand mellan tårna kombineras med annat – passa på att upptäcka ön på cykel för att uppleva naturen och idyllen bland charmiga strand- och fiskebodar. Fagerö är inte stor men det finns mycket att upptäcka: hantverk, fiskrökeri, Café Merituuli och ett skärgårdsmuseum är bara några saker som ön erbjuder utöver den iögonfallande naturen. Fagerö passar perfekt för en övernattning eller två och för den som vill avsluta dagen på ön med en romantisk prägel med stjärnhimmel och picknick finns det stugor mellan öns sandstränder och tallskogar. Stugorna på nordöstra delen har sol hela dagen och här ser du sandstränder så långt ögat kan nå. Nära vattnet finns ett sommarkök med grillmöjligheter och varje kväll värms bastun på.

Kymmene älv strömmar i fem förgreningar genom område till havet. Foto: Visit Kotka Hamina
 
Vill du hellre tillbaka till fastlandet för övernattning finns både Lovisa och Hamina camping. Lovisa camping ligger vid havet och har en lummig och grön park med hängmattor och grillplatser. Hamina camping är naturnära och har en lång härlig sandstrand, kommer man på cykel är det här ett utmärkt val då vackra cykelleder finns i området. Båda campingarna erbjuder ett flertal logialternativ utöver husvagns-, husbils- och tältplatser.

Varje förgrening av Kymmene älv har sin egen typ av delta som utgör bakgrund till minnesvärda naturupplevelser. Foto: Visit Kotka Hamina

Utforska finska östkusten – mer än bara vackra sandstränder

Finska östkusten består av städerna och kommunerna Lovisa, Pyttis, Kotka, Fredrikshamn, Vederlax och Miehikkälä. Här finns ett paradis för alla som älskar bad- och naturupplevelser och du tar du dig enkelt mellan platserna med bil – från öst till väst tar det inte mer än en timme. Vill du kombinera semestern med lite motion finns det cyklar att hyra och på nära håll finns restauranger, kaféer och museer samt både lugna och mer aktiva naturupplevelser och vattenaktiviteter.

Det finns många sätt att upptöcka sydvästra Finlands mångsidig natur. Foto: Visit Kotka Hamina
 
Regionen har också ett starkt historiskt band till Sverige. Strosa runt i de stämningsfulla städerna Lovisa och Kotka, njut de vackra bevarade byggnaderna i Strömfors bruk, men upplev också Lovisa fästning, som spelat en viktig roll i svensk-finsk historia.

Mer information om finska östkusten med städer och regioner som Kotka, Hamina och Lovisa hittar du på www.visitkotkahamina.fi

I Strömfors finns en mycket välbevarad bruksmiljö. Friherre Johan Creutz grundade år 1695 den första stångjärnssmedjan på orten. Bruket ägdes därefter i många decennier av adelssläkten Forssells. Järnbruket nedlades 1950. Foto: Visit Kotka Hamina

Top