FINLANDS VÅGSPEL FORTSÄTTER SITT SVENSKA GÄSTSPEL

Vågspel, en av de förnämsta båtarna i Finlands flotta med kappseglande åttor stannar i Sverige i vinter.


Hon finns att beskåda hos Stockholms Båtsnickeri i Fisksätra där hon ska nåtlimmas och ses om sedan hon fått en del skador i samband med Sandhamnsregattan i somras.

- Vi blev så väl mottagna att vi bestämde oss för att segla första delen av nästa säsong i Sverige, berättar båtens ägare Kim Weckstöm. Det ska bli roligt vara med i den första kappseglingen i svenska klassiska cupen, Peter Norlin Memorial, fortsätter han. Tävlingen går sista helgen i maj i Stockholms hamn och på Lilla Värtan.

Kim är översvallande i sin uppskattning av mottagandet och hjälpsamheten från svenska seglare. Han nämner särskilt Bobby Cyrus och Andreas Millde hos Stockholms Båtsnickeri och Gransegel i Saltsjöbaden, som lagade Vågspels storsegel samma dag som det skörades i Sandhamnsregattan. Vågspel blev dagarna före regattan invinkad och varmt välkomnad på KSSS Lökholmen av en funktionär som kände igen båten sedan seglingar i Sverige för många år sedan.

- Det har varit trevligt och inte minst våra två svenska gastar Björn Grönesjö och Christian Harding gjorde fantastiskt bra ifrån sig. Det bör här tilläggas att Vågspel är en stor båt som saknar motor, så vid några tillfällen har det varit krävande att gasta

Vågspel är en av de sista 8mR-båtarna byggda i Finland. Birger Slotte ritade båten som byggdes på Wilenius båtvarv i Borgå under det finska fortsättningskriget mot Sovjetunionen. Båten var beställd till den planerade sommarolympiaden i Helsingfors 1940, som stoppades av kriget . Efter andra världskriget upphörde 8mR som OS-klass.

Vågpel blev klar till Helsingfors Segelsällskaps 50-årsjubileum 1943. Båtens första ägare var ordförande i sällskapet som båten fortfarande tillhör.

Vågspel är en unik nordisk åtta som har bevarats i ursprungsskick ända tills i dag. Båten har trärigg, ursprunglig däcksplan och en stor del sina orginalbeslag. Av Vågspels framgångar är de historiskt viktigaste Coppa d'Italia-segern år 1950 i Sandhamn och Sinebrychoffpokalen år 1946 likaså i Helsingfors mot utmanaren Sphinx.

TEXT OLLE APPELBERG

Top