Fia kan bli årets kvinnliga idrottare

Den 30 mars är det dags för Svenska Parasportgalan. Totalt ska priser delas ut i sju kategorier. En jury har nominerat tre kandidater i varje kategori och till ”Årets kvinnliga idrottare” är seglaren Fia Fjelddahl en av de tre.

- Det är väldigt kul att jag blivit nominerad för framgångar jag haft i en tävling mot de som inte är paraidrottare. Det är bra att få visa att vi också kan tävla mot de utan funktionsnedsättning, säger Fia.

Fia är nominerad för VM-bronset i 2.4mR-klassen i italienska Genua i oktober 2019. Det är första VM-medaljen i en öppen internationell klass för 20-åriga Fia som höll sig topp-tio hela regattan i det 91 båtar starka fältet med deltagare från 15 länder.

- Fia är en fantastisk förebild för våra unga seglare både med och utan funktionsnedsättning – och en mycket duktig och mogen seglare. Hon är också ett bevis på att segling är en sport där funktionsnedsättning definitivt inte behöver vara ett hinder, säger förbundskapten Magnus Grävare.

För Fia är det främsta minnet från VM 2019 den speciella känslan hon hittade.
- Största minnet från VM är nog känslan att jag seglade iskallt. Segling är ingen chanssport, utan man måste segla metodiskt. Och det gjorde jag. Jag koncentrerade mig på att ta ikapp en båt i taget. Jag kände mig helt enkelt mer säker. Segling är en sport som bygger mycket på erfarenhet så det blir ju bättre och bättre, säger Fia.

På galan på Hotel Scandic Continental får Fia veta om hon tar hem priset. En gång tidigare har hon varit nära ett pris och det var efter Paralympics i Rio 2016 då hon var nominerad i klassen ”Årets nykomling” till den allra första Parasportgalan.
- Men då vann jag inte. Hon som vann hade tagit två medaljer i Rio (ryttaren Louise Etzner Jacobsson). Jag vet inte vad jag har för chanser i år. Kanske 50–50.

En av de som Fia är nominerad tillsammans med är rutinerade bordtennisspelaren och veteranen, Anna-Carin Ahlquist.
- Jag tror att Anna-Carin kommer att vinna priset som ”Årets förebild” där hon också är nominerad. Jag har själv henne som min förebild, säger Fia.

Fia möter dock hårt motstånd i kampen om att bli Årets kvinnliga idrottare, i form av Anna Normann, Sportskytte och nämnda Anna-Carin Ahlquist. Motiveringen till de tre nominerade till ”Årets kvinnliga idrottare” lyder så här:

Fia Fjelddahl, Segling
Fia Fjelddahl överraskade hela seglarvärlden när hon sensationellt vann VM-brons i högsta internationella konkurrens, i ett öppet seniormästerskap för både män och kvinnor med och utan funktionsnedsättning. En prestation som sätter svensk parasegling på världskartan. 

Anna Normann, Sportskytte
Anna Normann har gjort kometkarriär inom paraskyttet. Under sin andra säsong i landslaget slog hon till med ett överlägset VM-guld samt ett nytt världsrekord i R8 helmatch för damer på 50 meter. Förutom dessa meriter tävlar hon för totalt tre landslag. Landslagen för både med och utan funktionsnedsättning samt det militära landslaget.

Anna-Carin Ahlquist, Bordtennis
I början av året fick Anna-Carin Ahlquist det fruktansvärda beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Säsongen och kanske till och med karriären såg ut att vara i fara. Men som så många gånger förr lät inte ”AC” sjukdomar hindra hennes drömmar. Hon tog sig tillbaka och under EM i Helsingborg vann hon mirakulöst ett guld och ett silver. 

Top