Fem Volvo Ocean 65:or möts i Round Britain and Ireland Race

Fem lag som ska segla Volvo Ocean Race 2014-15 möts på söndag på startlinjen för Round Britain and Ireland Race, generalrepetitionen för den stora tävlingen som börjar i oktober.


Tävlingen väntas ta minst fem dygn beroende på väderförhållanden och kommer att bli ett viktigt test för Team SCA, Dongfeng Race Team, Abu Dhabi Ocean Racing, Team Alvimedica och det spanska laget med Iker Martinez som skeppare.

För Abu Dhabis meriterade skeppare Ian Walker är det en chans att mäta sig mot konkurrenterna innan det blir dags att ge sig av på det nio månader långa äventyret runt jorden.

– Vi är inte ute efter att skryta och vi vet inte vart vi står just nu. Jag tror att vi ligger bra till jämfört de andra lagen men vi vet inte säkert och nu kommer vi få reda på det, säger Ian Walker och tilläger att han kommer att hålla mer än ett öga på de andra båtarna.

Team SCA slutade trea i Round Canary Islands Race förra månaden efter det spanska laget och de kommer att fortsätta utvecklas när de stöter på motstånd från fler lag i Volvo Ocean Race.

Enligt lagets Libby Greenhalgh tar de helgens regatta på fullaste alvar.

– Vi måste trampa gasen i botten. Vi lär oss fortfarande oh vi måste lista ut vad vi ska göra bättre och vilka våra styrkor är, säger hon och fortsätter:

– Det är samma inställning som vi hade under Round Canary Islands Race, men nu är det ett större startfält. De andra lagen har gjort mycket mer havskappsegling än vad vi har gjort, och mycket av det här är nytt för oss.

Greenhalghs lagkamrat Sam Davies håller med.

– Även om vi har tränat längst av alla lag är vi underdogs och det lag som har minst erfarenhet. Vi har kommit en bra bit på väg och för ett år sedan skulle vi inte klarat av att segla en tävling som den vi står inför i helgen.

– Vi kommer inte att dölja någonting utan istället ge oss ut och göra vårt bästa med vetskap om att vi fortfarande har mycket att lära.

Team Alvimedica, som nyligen avklarade en seglats över Atlanten från Newport till Solentsundet, blir det första gången som de seglar mot konkurrenterna. Och sträckan de ska segla är svårnavigerad.

– Den är väldigt kustnära och vi kommer utan tvekan behöva vara på tårna hela tiden. Det kommer vara väldigt viktigt att göra bra manövrar och jag har aldrig gjort den här seglingen tidigare så jag ser fram emot att kunna bocka av det.

Det spanska laget, som ännu inte presenterat sin titelsponsor, har rekryterat den erfarna seglaren Gonzalo Araújo för Round Britain and Ireland Race.

– Vi behöver så mycket hjälp vi kan få med tanke på att vi har så lite tid för förberedelser och att vi ligger efter de andra lagen på det området, säger lagets skeppare Iker Martínez.

Araújo har meriter som vaktkapten på Telefónica Black i Volvo Ocean Race 2008-09 och besättningsman på TP52:an Bribon.

Efter en intensiv period med träning på land för Dongfeng Race Team menar deras skeppare att kappseglingen runt Storbritannien kommer att bli ett bra test.

– Jag tror att vi kommer att lära oss mycket och den nuvarande nivån på laget kommer kännas låg jämfört med efter tävlingen, säger Charles Caudrelier och tillägger att det är ändå är mer än bara ett träningsrace.

– Alla är här förutom Team Brunel och jag tror att det här er ett bra styrkeprov – tävlingen startar här och nu

Team Brunel har i motsatts till konkurrenterna valt att fortsätta träna på sin träningsbas på Lanzarote. Skepparen Bouwe Bekking menar att han inte vill avslöja sina kort ännu.

– Vi kommer inte bli klokare på att delta, vi låter de andra reda ut de på egen hand, säger han.

Top