Favoritsegrare i ÅF Offshore Race

Det var två rutinerade rävar som segrade i årets ÅF Offshore Race (tidigare Gotland Runt). I den tunga klassen, ORCi, vann DataCom, med skepparen Ralf Aspholm och i den breda klassen, SRS, segrade Matrisen Sailing Team, med skepparen Robert Szabo. Båda seglar för KSSS.

– Det var många ingredienser i årets race. Det var svårt att ta sig ur skärgården med besvärliga vindar. Och väl ute fick vi både kryss och läns, med både mycket och lite vind, säger Ralf som nu vann tävlingen runt Gotland för fjärde eller femte gången.

– Jag är faktiskt inte helt säker på hur många segrar jag har, säger han.

Med på DataCom fanns flera tunga namn som navigatören Roger Nilson, fördäckaren Anders Dahlsjö och taktikern Matt Humphries. Alla tre har rutin från jorden runt-kappsegling.

Som navigatör betyder Roger Nilson oerhört mycket för vägval och för framgång. Men Ralf vill lyfta fram båtens ägare, Christer Carenfelt, som var med för 25:e gången.

– Christer är 72 år och hade bestämt att detta var hans sista race runt Gotland. Nu fick han vinna och det var han som styrde den sista biten in mot Sandhamn.

I den stora breddklassen vann Farr 30:an Matrisen Sailing Team med skepparen Robert Szabo. Robert och hans gäng är aktiva i Farr 30-klassen och har en diger meritlista med toppar som EM-guld 2011, VM-silver 2012 och SM-guld 2013.

– Och vi har två klassegrar i den här tävlingen, 2010 och 2011. Men vi har aldrig vunnit totalen i SRS. Det känns såklart jättekul, säger Robert Szabo och fortsätter:

– Vi valde att köra på bara sex man i år, istället för sju. Därmed var vi 70 kg för lite på kryssen. Men emellanåt var det en fördel. Framför allt har vi seglat väldigt aggressivt hela tiden. Det var en viktig orsak till att vi vann.

Redan på tisdagen kunde segraren i den klassiska klassen koras. De gamla träbåtarna seglar ”bara” ner till Visby och vänder. Och den som gjorde det allra bäst var Anitra en 48 fot lång havskryssare i trä som seglas av skepparen Thomas Kahm.

S/Y Anitra ritades av Sparkman & Stephens och byggdes på Neglingevarvet 1958. Året efter vann hon klassiska Fastnet Race.

Top