FÖRVERKLIGA ERA DRÖMMAR HÄLSAR TAPIO FRÅN STARTEN FÖR RETRORACET JORDEN RUNT

Det blir ”bara” 17 ensamseglare som i morgon söndag kl 12.00 startar från Les Sables-d´Olonne, i Frankrike för att segla nonstop jorden runt i Golden Globe Race. Arrangörerna hade från börjat räknat med 30. Bland deltagarna finns den finske sexaseglaren Tapio Lehtinen, 60.

Golden Globe Race kan bli den mest spännande havskappseglingen i vår tid, mycket beroende på att deltagarna inte får använda dagens hjälpmedel utan måste segla helt ”retro” med hjälp av sextant, papperssjökort och en vanlig kompass. Ingen elektronik eller autopilot är tillåten.

Kappseglingen sker i standardbåtar av ungefärligen samma storlek som Suhaili, den båt Sir Robin Knox-Johnstone använde för 50 år sedan, 1968.

SEARCH har i den tryckta tidningen #1 2018 berättat om Tapio Lehtinen som seglar en Benello Gaia 36, av många ansedd vara den snabbaste båten i fältet.

Båten som ritats av Sparkman & Stephens (design #1710) är också den äldsta och har gått igenom en mycket omfattande renovering vid Nordic Refit Center i Larsmo i norra Finland.

Tapio är välkänd sexaseglare och har som tidigare ordförande Helsingfors Segelsällskap HSS också kunskap om de svenska och finländska klassikerflottorna i övrigt. Vi frågade honom om vilken båt han skulle valt om han istället seglat träbåt jorden runt.

- Det finns flera fina exemplar av samma S&S design byggda i trä - säkert tillräckligt starkt byggda för att klara resan.

Vi passade också i morse på att fråga också Tapio: Nu är det nära det stora äventyret! Har du någon hälsning till dina kompisar som seglar classic?

-Jag önskar alla en fin säsong. Ta hand om era klenoder och förverkliga era drömmar!

Det gäller alltså för Tapio att segla ensam, non-stop runt jorden via Godahoppsudden och Kap Horn. Deltagare är begränsade till att använda samma typ av båtar och utrustning som fanns tillgängliga för i det första racet. Det tog Sir Robert Knox-Johnston 312 dagar att segla runt jorden nonstop för 50 år sedan. Arrangörerna räknar med att vinnande båt nu ska klara det på 260 dagar.

TEXT OLLE APPELBERG

Top